DR i Minneapolis: - Demonstranterne har nærmest frit spil

For tredje dag i træk er der store demonstrationer efter et politidrab på en sort, ubevæbnet mand.

Demonstranter foran politistationen i Minnesota, som nu står i brand.

En politistation er sat i brand, og 500 soldater fra Minnesotas Nationalgarde er sat ind.

Det er seneste udvikling i de voldsomme demonstrationer, som for tredje dag i træk præger den amerikanske delstat.

Demonstrationerne er en reaktion på en særdeles voldsom anholdelse, som resulterede i 46-årige George Floyds død. George Floyd - en sort, ubevæbnet mand - døde på hospitalet, efter at en hvid politibetjent havde siddet med sit knæ på mandens hals i flere minutter i forbindelse med en anholdelse.

Betjenten og tre andre involverede betjente blev tirsdag fyret. De fire afskedigede betjente var ifølge NBC News alle tilknyttet den politistation, som demonstranter nu har sat ild til.

  • Demonstranterne tvang sig ind i politistationen og sætte ild til den. (Foto: Carlos Barria © Scanpix)
  • Branden blev blandt andet antændt ved at demonstranter kastede fyrværkeri ind i bygningen. (Foto: TANNEN MAURY © Scanpix)
  • Ifølge en talsmand fra politiet er alt personale blevet evakueret. (Foto: TANNEN MAURY © Scanpix)
  • Demonstranter samler sig omkring indgangen til politistationen, der er i lys lue. (Foto: Carlos Barria © Scanpix)
1 / 4

- Vreden er nærmest kogt over

I flere dage har der været vrede demonstranter på gaden. Men nu er det som om låget er røget af.

- Denne ekstreme vrede over politiet er nærmest kogt over. Der er kanonslag og fyrværkeri, flere butikker er sat i brand, og folk plyndrer forretningerne. Det er næsten krigslignende tilstande, siger journalist Peter Keldorff, der lige nu befinder sig i Minneapolis:

- Lige nu er det, som om demonstranterne har frit spil. Jeg er lige gået forbi endnu et sted, der var sat ild til. Der er intet politi på gaderne, så der er intet modspil til demonstranterne. Der er derfor ingen kampe. I hvert fald ikke i det her område, hvor jeg er, og som nærmest er ved at brænde ned.

En politistation blev sat i brand i løbet af torsdag aften lokal tid. Ifølge CNN har flere demonstranter kastet fyrværkeri ind i bygningen og dermed antændt branden.

En talsmand fra stationen siger til CNN, at alt personale er blevet evakueret fra bygningen.

  • Et skilt med teksten "I can't breathe", 46-årige George Floyds sidste ord, der blev fanget på video. (Foto: scott olson © Scanpix)
  • Demonstranter foran den brændende bygning i Minneapolis. (Foto: scott olson © Scanpix)
  • For tredje dag i træk er der landet rundt store protester. (Foto: scott olson © Scanpix)
1 / 3

Demonstrationen ved politistationen foregik i en blanding af vrede og eufori, fortæller Peter Keldorff:

- De så nedbrændingen som en stor, symbolsk sejr over politiet. Det var, som om de havde vundet VM i fodbold. De jublede, råbte ”Fuck 12”, som er hiphop-slang for ”fuck politiet”.

Udtrykket refererer ifølge kilder til politiets narkotikaafdeling, mens andre siger det stammer fra en gammel politi-tv-serie "Adam-12" om patruljeenheden, 1-Adam-12.

De voldsomme demonstrationer har fået delstatens nationalgarde til at reagere.

- Vi har sendt mere end 500 soldater til St. Paul, Minneapolis og lokalmiljøet. Vores opgave er at beskytte menneskeliv og bygninger, samt retten til at demonstrere fredeligt. En vigtig opgave er også, at brandvæsenet er i stand til at komme ud, skriver nationalgarden på Twitter.

Trump: Få styr på det - ellers gør jeg!

Også præsident Donald Trump har tweetet om de voldsomme begivenheder i Minneapolis:

- Jeg kan ikke stå i baggrunden og lade det her gå ud over en fantastisk amerikansk by, Minneapolis. Total mangel på lederskab. Enten må den meget svage venstreradikale borgmester, Jacob Frey, tage sig sammen og få byen under kontrol, ellers sender jeg Nationalgarden ind og får styr på sagerne…

Jacob Frey har på et pressemøde for kort tid siden kaldt de igangværende ødelæggelser og plyndringer for "uacceptable". Samtidig svarede han på præsidentens kritik:

- Svaghed er at pege fingre ad andre under en krise. Donald Trump kender intet til Minneapolis styrke.

Men det er ikke kun i Minnesota, hvor dødsfaldet skete, at der har været store demonstrationer.

Ifølge CNN har der også været demonstrationer i delstaterne Arizona, Kentucky, Tennessee og Colorado.

Borgmesteren i Colorados hovedstad Denver, Michael B. Hancock, har i en video på Twitter opfordret demonstranterne til at demonstrere fredeligt, efter der har været meldinger om skud ved en demonstration i netop Denver.

- Hey Denver. Jeg forstår jeres frustration og og smerte efter mordet på George Floyd. Jeg beder jer - lad os demonstrere, men lad os gøre det fredeligt, skriver han.

Ifølge myndighederne i Kentucky har der også været meldinger om skud og hærværk ved en større demonstration.

FacebookTwitter