DR i Odesa: 'Europas brødkurv' er spærret inde bag søminer og russiske krigsskibe

Mere end 20 millioner ton korn skulle have været på det globale marked, men er i øjeblikket lagret i Ukraine.

Der ligger mere tonsvis af hvede lagret i Ukraine som her på et lager i Mykolaiv-regionen. (Foto: Edgar Su)

Store træer, buske og blomster står i fuld flor og danner et grønt og frodigt bagtæppe for havnen her i Odesa. Her hører man tydeligt selv den let knitrende lyd af blade, som vinden fører hen over asfalten.

En lille kat strækker sig dovent, mens den slænger sig på en plads, hvorfra der er frit udsyn til de tårnhøje siloer i havnen, hvor blå og røde containere står stablet i mange bunker. Op over det hele rager gule og røde kraner.

Det hele omgivet af mørkeblåt vand, blikstille.

En let klanken af metal i det fjerne afslører dog, at der er en anelse aktivitet i havnen, som ellers virker helt spøgelsesagtig og forladt.

En ældre dame gør velmenende opmærksom på, at her ikke må tages billeder eller video. Hun peger på den bevæbnede mand, klædt i militærtøj, der har taget plads på en bænk i skyggen. Han rejser sig, men går forbi os.

Havnen er af stor betydning for ukrainerne, understreger hun.

Ikke kun for ukrainerne, også for de store dele af verden, der er dybt afhængig af den hvede, der fragtes netop herfra. Men siden den russiske invasion har kranerne stået stille, og ingen skibe sejler ind eller ud af havnen.

Der er ikke meget aktivitet ved havnen i Odesa.

Og gennem længere tid har blandt andre verdenshandelsorganisationen WTO og FN advaret kraftigt om, at det kan få katastrofale følger.

Tonsvis af hvede strandet

Mere end 20 millioner ton hvede ligger lige nu lagret i Ukraine ifølge FN's fødevare- og landbrugsorganisation (FAO).

Hvede, der skulle have været ude på det globale marked, men som nu udgør del af en fødevarekrise, der risikerer at drive flere landes befolkninger ud i hungersnød.

Flere lande i Afrika er blandt de største importører af hvede, og Ukraine alene er eksempelvis leverandør af en tredjedel af hveden til Somalia og totredjedele til Kenya, der nu også mærker krigens vidtrækkende konsekvenser.

- Rusland er ene skyld i fødevarekrisen. Kun Rusland, sagde præsidenten for Det Europæiske Råd, Charles Michel, for nylig til FN's Sikkerhedsråd og forklarede, hvordan han havde set mange ton korn ligge lagret i Odesa, fordi russiske krigsskibe blokerer den fri passage i Sortehavet.

Michels beskyldninger mod Rusland fik den russiske FN-ambassadør til resolut at udvandre fra Sikkerhedsrådet.

- Du kan godt forlade lokalet, måske det er lettere ikke at høre sandheden, kvitterede Charles Michel, da ambassadøren forlod samlingen.

Her kan du se, hvad Charles Michel sagde til FN's Sikkerhedsråd:

Langs kysten og længere ude i Sortehavet har både ukrainerne og russerne nedlagt søminer.

Den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov var tidligere på ugen i Tyrkiet for at diskutere en løsning for at få åbnet for passage i Sortehavet, og her påpegede han, at Ukraine kan fjerne de nedlagte søminer eller oprette afmærkede korridorer for at skabe passage til fragtskibene.

Lavrov garanterede samtidig, at russerne ikke vil udnytte situationen, men dog mod at Vesten lemper nogle af de sanktioner, Rusland i øjeblikket er underlagt.

Den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov (tv.) mødtes i onsdags med sin tyrkiske kollega Mevlut Cavusoglu for at diskutere mulige løsninger på blokaden af ukrainsk hvedeeksport. (Foto: Str)

Topdiplomaten har flere gange afvist, at Rusland bærer ansvaret for fødevarekrisen, men har i stedet peget på, at krisen begyndte før krigen i Ukraine og på Vestens sanktioner mod Rusland.

Frygter russisk angreb

Eksperter peger dog på, at fjernelsen af søminerne kan være en længere proces, og samtidig kræver Ukraine solide sikkerhedsgarantier, fordi frygten er, at Rusland vil udnytte de eventuelle korridorer til at angribe Odesa.

Og det militære aspekt er med til komplicere situationen, siger André Ken Jakobsson, der er adjunkt på Center for War Studies på Syddansk Universitet.

For de russiske styrker og krigsskibe er i Sortehavet af en grund, påpeger han.

- Det kunne være muligheden for at lave en landgang ind i Ukraine og tage Odesa. Det er ukrainerne selvfølgelig bekymret for, og derfor også bekymrede for den mulighed, der åbner sig militært, hvis man laver en handelskorridor, så kornet kan komme ud.

Lastbiler fyldt med hvede holder her ved grænseovergangen mellem Ukraine og Moldova. Det er en måderne, Ukraine i øjeblikket forsøger at eksportere høsten ud af landet. (Foto: SERGEY DOLZHENKO)

Aftale har lange udsigter

Han peger på, at minerne på den måde har fået en rolle i forhandlingsspillet mellem Rusland og Ukraine, hvem der har ansvaret for at få skabt fri passage i Sortehavet.

- Hvis man bliver enig om at lave en handels- eller kornkorridor, skal der være en sikkerhedsgaranti, og ifølge Ukraine skal det også være våben, der kan afskrække russerne fra at gå i land fra Sortehavet, og så blandes der pludselig et krav om våbenleverancer ind, forklarer André Ken Jakobsson og tilføjer:

- Men det vil Rusland modsætte sig, så der er lang udsigt til en aftale.

På stranden i Odesa vidner et skilt om, at der også her ligger miner. (Foto: Edgar Su)

Og mens forhandlingerne pågår i adstadigt tempo, mærkes konsekvenserne af, at tonsvis af hvede nu er strandet allerede i blandt andet flere lande i det østlige Afrika.

Det fortæller Andreas Hansen, der arbejder for FN's World Food Programme i Nairobi.

- Det er noget af det værste, vi nogensinde har set. Krisen var allerede alvorlig inden krigen i Ukraine begyndte, men den er blevet meget værre over de seneste par måneder, siger Andreas Hansen, der i programmet "Verden Ifølge Gram" kalder situationen for “den perfekte storm”.

Flere lande er ramt af den værste tørke i 40 år samtidig med, at priserne på fødevarer skyder i vejret, og nogle af de lande, der er særdeles hårdt ramt er Somalia, Kenya og Etiopien.

Forholdene i Østafrika var alvorlige allerede inden krigen i Ukraine, og derfor frygter man nu hungersnød i regionen.

En kvinde samler hvede i en lejr for internt fordrevne i Etiopien, der er et af de lande, hvor fødevarekrisen risikerer at alvorlige konsekvenser. (Foto: WORLD FOOD PROGRAMME)

Trefjerdedele af befolkningens forbrug af hvede er dækket af import, og op mod 90 procent af den import kommer fra Rusland og Ukraine.

- Ukraine står for en tredjedel af den hvede, Somalia importerer, en fjerdedel i Etiopien og to tredjedele i Kenya. Her risikerer over 21,6 millioner at ende i fødevarekrise i år, forklarer Andreas Hansen.

Det er ikke bare de stigende fødevarepriser, der er en udfordring. Som følge af sanktionerne mod Rusland og Hviderusland er der sket en stigning også i priserne på gødning, og det rammer også fødevareproduktionen.

Russisk afpresningstaktik

Imens anklager både Ukraine og USA Rusland for at plyndre de områder, som russerne har overtaget kontrollen med for alle ressourcer - herunder også hvede. Anklager, russerne blankt afviser.

Og formanden for EU-kommissionen, Ursula von der Leyen, lagde da heller ikke fingre imellem, da hun midt på ugen sagde, at "fødevarer nu er blevet en del af Kremls terrorarsenal".

- Det er et koldt, afstumpet og beregnet angreb fra Putins side mod nogle af de mest sårbare lande og befolkninger i verden, sagde von der Leyen.

Og det er ifølge André Ken Jakobssen en afpresningsmanøvre, Rusland fortsat kan udnytte.

- Der er både anden og tredjeordens effekter af det, hvis Rusland formår at skabe ustabilitet i verden via fødevarekrisen. Det kan skabe flygtninge- og migrantstrømme, der presser sig mod Europa, og det kan måske blødgøre europæerne i forhold til nødvendigheden af at få stoppet den her konflikt, siger han i programmet "Verden ifølge Gram".

Langvarige effekter

Allerede nu advarer den ukrainske vicefødevareminister dog om, at næste års høst på grund af krigen kan blive reduceret med op til 40 procent.

- Situationen er katastrofal. Det er den allerede nu, så det vil kun være endnu værre om et års tid på grund af tørken i Afrikas Horn. Mere end tre millioner dyr er døde, og nomaderne i i Kenya og Etiopien mister deres dyr, siger Andreas Hansen fra FN's World Food Programme og advarer mod de store konsekvenser.

- Hvis ikke krigen bliver løst snart, og der kommer flere penge til Østafrika, så er vi ude i en situation, hvor der vil blive erklæret hungersnød i Somalia, det sydlige Etiopien og måske i Kenya i løbet af de næste par måneder.

Flere har søgt mod vandet for at sole sig i Ukraines tredjestørste by Odesa, der er kendt for sine hvide strande. (Foto: Louise Brodthagen Jensen)

På en af Odesas mest populære strande er det tydeligt, at krigen stadig raser.

Ligesom i parken med udsigt til havnen er store dele af stranden spærret af, og røde skilte med dødningehoveder gør opmærksom på, at her ligger der miner.

Langs strandpromenaden, hvor duften af frituremad blander sig med duften af solcreme fra de mange solhungrende badegæster, kan man skimte nogle af havnefaciliteterne og ane lastbiler køre frem og tilbage. Måske i gang med at få fragtet de mange tons hvede ud fra det, der bliver kaldt "Europas brødkammer".

Du kan høre meget mere om fødevare- og energikrisen i programmet "Verden ifølge Gram" ved at følge linket her.