DR i oversvømmede italienske byer: 'Folk er chokerede over, hvor hurtigt det gik'

På 36 timer har italiensk region fået, hvad der svarer til et halvt års nedbør. Nu venter massivt oprydningsarbejde.

Se DR’s journalist Joshua Hollingdale fortælle om, hvordan de lokale i byen Cesena har fjernet møbler og andre ødelagte effekter fra deres hjem og sat det ud på gaden.

I Emilia-Romagna-regionen i Italien er oprydningsarbejdet i fuld gang efter voldsomme oversvømmelser er skyllet ind over egnen.

Mere end 10.000 mennesker er blevet evakueret fra deres hjem i regionen, og over 24 byer er blevet evakueret helt.

DR Nyheder har i dag besøgt blandt andet byen Ravenna, hvor myndighederne arbejder på at pumpe vand op af vandløb for at undgå, at de løber over igen.

Andre steder i byen har vandet trukket sig tilbage, og her er de lokale gået i gang med at rydde op i de hjem, der er ødelagt af både vandmængderne og mudder.

VIDEO Så voldsomt er Emilia-Romagna-regionen ramt af oversvømmelser.

I byen er der en stemning af, at man må hjælpe hinanden i denne svære situation. Det fortæller DR's journalist i området, Joshua Hollingdale.

- Vi hjælper til med at få styr på situationen, det er nemmere, når man hjælpes ad, fortalte indbygger Matteo tidligere i dag til DR Nyheder.

Joshua Hollingdale siger, at italienerne er meget chokerede over naturens voldsomme kræfter.

- De her oversvømmelser kom utrolig hurtigt. På 36 timer faldt lige så meget nedbør, som regionen får på seks måneder.

- Andre siger, "nu er det her sket, så må vi hjælpe så meget, vi kan, der er folk, der har mistet alt. Nu må vi stå sammen og rydde op igen". Det er den stemning, der også er i området, fortæller han.

  • En ejer af en frugtplantage i Ghibullo i nærheden af Ravenna besigtiger skaderne efter oversvømmelserne. (Foto: © Andreas Solaro, Ritzau Scanpix)
  • Mange har fået ødelagt deres hjem på grund af de voldsomme mængder vand. Her er det et oversvømmet hus i Ghibullo. (Foto: © Andreas Solaro, Ritzau Scanpix)
  • I en ødelagt ejendom i Ghibullo har nogle høns søgt ly ovenpå møblerne. (Foto: © Andreas Solaro, Ritzau Scanpix)
  • I byen Lugo brugte nogle indbyggere i forgård denne oppustelige pool til at flytte deres ejendele. (Foto: © LUCA BRUNO, Associated Press)
  • Sådan så der ud i går i byen. Lugo. (Foto: © CLAUDIA GRECO, Ritzau Scanpix)
  • I flere af byerne er der mere end en meter vand. (Foto: © CLAUDIA GRECO, Ritzau Scanpix)
  • De seneste dage har myndighederne måtte redde folk ud ved at sejle ind i gummibåde. (Foto: © CLAUDIA GRECO, Ritzau Scanpix)
  • Her er det nogle lokale, som hjælper med at fjerne mudder i byen Faenza. (billedet er fra i går). (Foto: © Andreas Solaro, Ritzau Scanpix)
1 / 8

Sejler folk ud i gummibåde

I alt er omkring 20 floder og vandløb de seneste dage gået over deres bredder, og mindst 14 mennesker har mistet livet under oversvømmelserne i regionen, der ligger i det nordlige Italien.

Der er stadig byer, hvor vandet gør det umuligt for myndighederne at komme ind til fods eller i bil, og derfor bruger man blandt andet kanoer og gummibåde, fortæller Joshua Hollingdale.

- Så kan man komme ind og hjælpe folk ud og få forsyninger ind, siger han.

Myndighederne frygter, at mere regn kan være på vej, men meteorologer forventer ikke, at der kommer flere store regnskyl inden for de næste dage, skriver Ritzau.

Men Emilia-Romagna-regionen har også fået mere, end den kunne klare, fortalte regionspræsident Stefano Bonaccini forleden til tv-stationen La7, som Ritzau citerer.

- Når vi får seks måneders regn på 36 timer, der falder, hvor der allerede har været rekordmeget regn to uger tidligere - det er der ikke noget område, som kan holde til, sagde han.