DR i oversvømmede Kherson: 'På den anden side af floden udspiller sig en massiv menneskelig tragedie'

Mens mennesker på den ukrainske side af floden får hjælp, er meldinger fra den russisk-kontrollerede side helt anderledes, fortæller korrespondent.

Huse står under vand, og flere indbyggere har tilbragt natten på hustage eller i træer, mens de venter på at blive evakueret.

Sådan er virkeligheden i den ukrainske by Kherson, efter at en dæmning over Dnipro-floden i går morges blev ødelagt.

Mens beboere på den ene side af floden modtager både tøj, vand og anden hjælp, er virkeligheden en anden på den side af floden, som er under russisk kontrol, fortæller DR's korrespondent i Ukraine Anna Gaarslev.

- Situationen er helt og aldeles forfærdelig.

Fra den ukrainske side af floden har Anna Gaarslev fået meldinger om hvilke scenarier, der udspiller sig langs den modsatte flodbred, hvorfra oplysningerne har været sparsomme, da russerne kontrollerer denne side.

Anna Gaarslev har været i kontakt med en kvinde, hvis mor bor på den anden side af floden.

- Hun sagde til sin datter: "Jeg sidder bare her og venter på at dø, jeg sidder på anden sal i mit hus sammen med min nabo, jeg kan se vandet stige, og vi får ingen hjælp, hvad pokker skal vi gøre?"

Den ene side af Dnipro-floden er under russisk kontrol, mens den anden side fortsat er under ukrainsk kontrol.

En massiv menneskelig tragedie

Der bor cirka 16.000 i den kritiske zone for oversvømmelser ifølge den ukrainske guvernør i Kherson-regionen, men det anslås, at tallet på den anden side af floden er endnu højere.

Meldingerne fra en række russiske myndigheder er, at vandet flere steder er nået op til hustagene, og at cirka 1.500 var blevet evakueret. Den russisk-indsatte guvernør i Kherson-regionen siger, at der er blevet opsat faciliteter med 2.700 senge, og har nu erklæret undtagelsestilstand i regionen.

Her ses kulturhuset i den russisk-kontrollerede by Nova Kakhovka under vand i går. Ifølge myndighederne i byen er vandstanden i byen faldet igen. Byen ligger lige ved siden af dæmningen. (Foto: © TASS, Ritzau Scanpix)

Men for nogen er hjælpen altså ikke lige til at få øje på, og det skyldes ikke, at organisationer ikke forsøger at komme til de russisk-kontrollerede områder, fortæller Anna Gaarslev.

- De forsøger, at få tilladelse fra russerne til at komme ind.

- Kvinden, som sidder på den russiske side af floden, har netop fortalt, at Røde Kors har ringet til hende og sagt: "Vi ved, du er der, vi skal nok forsøge at komme og hjælpe jer, men vi skal have lov af russerne først."

Og det må man håbe på, at russerne giver tilladelse til, fortæller Anna Gaarslev.

- Med de meldinger vi får fra den russisk-kontrollerede side, ligner det en massiv menneskelig tragedie af et omfang, som jeg ikke tror, vi er i stand til at begribe her på den anden side. Her er situationen alvorlig, men der er hjælp.

En lokal i den russisk-besatte by Nova Kakhovka ved navn Sergej beskriver især situationen i en anden russisk-kontrolleret by Oleshky for svær. Overfor mediet The Guardian beskriver han, hvordan han har forsøgt at komme ind i den oversvømmede by.

- Der er blevet sat checkpoitns op hele vejen rundt om byen. Mange venter på at blive evakueret. Vi har hørt historier om folk, der er druknet, men vi kan ikke få de oplysninger bekræftet, fordi vi ikke kan komme ind i byen, fortæller Sergej ifølge The Guardian.

'Vi har mødt mennesker, der har mistet alt'

29 landsbyer er ifølge Ukraines indenrigsminister, Ihor Klymenko, blevet oversvømmet, og 19 af dem ligger i områder, som fortsat er under ukrainsk kontrol. Her er meldingen, at flere end 1.560 er blevet evakueret.

- Her er der hjælp, der er et beredskab, der er mennesker, som kommer med vand og tøj. Der sker noget, og sådan ser det altså ikke ud på den anden side, fortæller Anna Gaarslev.

Men der er stadig et stort redningsarbejde i gang på den ukrainske side. Blandt andet i byen Kherson, hvor Anna Gaarslev befinder sig.

- I de dele af Kherson, som er hårdest ramt af oversvømmelser, har vi mødt mennesker, der har mistet alt. De ved ikke om, deres hjem kan renoveres eller genopbygges, når vandet trækker sig tilbage.

- For de mennesker er situationen meget usikker, for de ved simpelthen ikke, hvilket liv, der venter dem på den anden side, fortæller Anna Gaarslev.

I videoen her er DR's korrespondent i Ukraine Anna Gaarslev ude ved et af de områder i Kherson, som er oversvømmet: