DR i Paris: Alt er på spil for de franske EM-værter

Strejker, terrorfrygt og skrald i gaderne har sat en dæmper på parisernes EM-stemning, men det kan hurtigt ændre sig med en fransk sejr i aften, fortæller DR-korrespondent Thøger Kirk fra Paris.

Kampklædte soldater og bunker af skrald dominerer gadebilledet i Paris forud for aftenens åbningskamp ved EM. (Foto: © Charles platiau, Scanpix)

I aften går det endelig løs for de franske EM-værter når 'Les Bleus' åbner EM-slutrunden i fodbold mod Rumænien.

Men EM-stemningen er til at overse i hovedstaden Paris, få timer før det hele går løs, da byen er hårdt ramt af strejker, bunker af skrald, oversvømmelser og terrorfrygt.

- Det er svært at mærke EM-stemningen - især når man kigger på de store franske medier. Der handler det hele om arbejdsmarkedsreformer og strejker. Men franskmændene er traditionelt set et folkefærd, der først rigtig kommer i stemning, når bolden ruller, fortæller DR-korrespondent Thøger Kirk, der har rejst rundt i Frankrig og Paris de sidste par uger.

Verdens øjne hviler på Frankrig

En anden ting, der til gengæld er tydelig i det parisiske gadebillede, er det massive sikkerhedsopbud, der skal forhindre mulige terrorangreb og skabe tryghed blandt de hundredtusinde fodboldfans fra hele Europa.

Opgaven er stor, og fransk politi har selv været ude at sige, at det er den største enkeltstående begivenhed, de nogensinde har deltaget i. 90.000 tusind betjente er sat ind under EM-slutrunden, og derudover er militæret og private vagter i tusindvis også til stede.

Et muligt nyt terrorangreb fylder meget i franskmændenes bevidsthed, fortæller Thøger Kirk.

- Frygten er, at der kommet et nyt terrorangreb, når hele verden kigger, og det ville virkelig lamme Frankrig, der det seneste halvandet år har været enormt presset af terror.

EM-sejr vil skabe folkefest

Omvendt vil terrorfrygten og utilfredsheden over arbejdsmarkedsreformen med dertilhørende strejke hos blandet andet lokoførere og skraldemænd komme i anden række, hvis det lykkes for Frankrig at vinde EM-slutrunden på hjemme.

- Hvis Frankrig går hen og vinder EM, så kommer man til at se en gigantisk folkefest. Er der et land i verden, som har brug for en folkefest, så er det Frankrig.

- Det ville være så godt for den franske nationalfølelse - og det vil også betyde, at strejker og demonstrationer vil fylde langt mindre, vurderer Thøger Kirk.

Åbningskampen mellem Frankrig og Rumænien spilles i aften på Stade de France lidt nord for Paris klokken 21.00.

Klik på videoen herunder, hvor Thøger Kirk viser den store mængde skrald, der hober sig op i Paris' gader - og som stinker mere og mere, i takt med, at temperaturen stiger.