DR i Paris: Politi stødte sammen med demonstranter

Der var søndag eftermiddag sammenstød mellem politi og en mindre gruppe klimademonstranter i Paris.

Demonstrationen i Paris endte ud i et sammenstød. (Foto: Peter Bang © (c) DR)

De blå blink ved statuen på Place de la Republique fanger med det samme ens blik i aftenmørket. Kampklædte betjente har taget opstilling i flere rækker på pladsen i Paris, hvor de blandt andet gelejder folk væk fra metroenstationen, som er blevet lukket.

Lidt derfra kan man høre taktfaste kamp- og buhråb fra en større gruppe mennesker. Men politiet har afskærmet området, og man bliver høfligt men bestemt dirigeret væk, hvis man prøver at bevæge sig derhen.

Pladsen har dagen igennem dannet ramme for de lokales markering af det klimatopmøde, som går i gang i morgen lidt uden for byen.

Men den ellers fredelige og rolige markering, som trak tusindvis af parisere til, blev søndag eftermiddag afsporet, da en mindre gruppe demonstranter kom i karambolage med politiet.

Ifølge avisen The Guardian var der tale om omkring 200 anarkister og antikapitalister, hvoraf flere bar masker. Politiet måtte blandt andet bruge tåregas under sammenstødet.

Den franske indenrigsminister, Bernard Cazeneuve, har søndag aften udtalt, at 208 personer er blevet anholdt efter episoden. 174 er fortsat i politiets varetægt.

Som følge af terrorangrebet tidligere på måneden er det nemlig ulovligt for pariserne at holde demonstrationer i forbindelse med klimatopmødet.

Men der har dagen igennem været spontane markeringer på pladsen, som trods de blå blink er rolig og fredelig.

Vi må have lov til at demonstrere

Det var samme plads, som mange parisere tog hen til efter terrorangrebet tidligere på måneden for at mindes ofrene.

Nu står mange og betragter de hundredvis af lys, som nu også markerer kampen mod den globale opvarmning.

En af dem, der er taget derhen, er Elvira.

- Det er virkelig vigtigt, at vise, at vi gerne vil have forandringer. Men også for at vise, at det ikke kan være rigtigt, at vi ikke må demonstrere. Vi bør have lov til at komme ud med vores meninger, siger Elvira, der ikke vil have sit efternavn frem.

Facebook
Twitter