DR i Paris: Sikkerheden er skruet op ved klimatopmødet

Blot to uger efter terrorangrebet i Paris mødes verdens ledere i byen for at finde en løsning på den globale opvarmning.

Politiet er talstærkt til stede ved konferencecentret i Paris, hvor FN's klimatopmøde skal finde sted. (Foto: Jacky Naegelen © Scanpix)

De mørkklædte betjente står pletvis langs det lange hegn, der omkranser konferencecentret i pariserforstaden Le Bourget.

De holder øje med alle, der begiver sig hen mod hovedindgangen. Og ingen får lov til at komme længere end den lufthavnsagtige sikkerhedskontrol, med mindre de har et lille badge hængende om halsen.

Der er i den grad fokus på sikkerheden her i Le Bourget, hvor FN's store klimatopmøde - COP21 - finder sted i de næste to uger.

Det er ikke mere end et par uger siden, at byen blev ramt af et terrorangreb, som kostede 130 personer livet. Og det har fået de franske myndigheder til at skrue ekstra op for sikkerheden ved topmødet.

Gnidningsfri kontrol

Forhandlingerne om en ny klimaaftale bliver officielt skudt i gang i morgen.

Men allerede søndag eftermiddag er området ved at blive godt fyldt op af alverdens embedsmænd, lobbyister og journalister, der gerne vil have styr på alle de praktisk detaljer og finde deres arbejdspladser, inden mødet officielt går i gang.

Indtil videre har der ikke været de store forsinkelser ved sikkerhedskontrollen.

- Det gik helt gnidningsfrit, da jeg skulle igennem kontrollen. De var høflige og venlige mod mig, siger den amerikanske klimasagsforkæmper Erik Mann, der er taget hertil fra Los Angeles med målet om at få sin egen regering til at føre en mere ambitiøs klimapolitik.

2800 betjente ved centret

Den franske regering, der er vært for mødet, vurderer, at mere end 40.000 personer vil deltage i løbet af de uger, som forhandlingerne varer.

Heriblandt omkring 150 stats- og regeringschefer – der blandt andet tæller USA’s præsident Barack Obama, den kinesiske præsident, Xi Jinping, og Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V) – der mandag deltager i åbningen.

Tidligere på ugen fortalte den franske indenrigsminister, Bernard Cazeneuve, at der vil blive indsat 2.800 betjente ved konferencecentret.

Derudover vil der blive indsat 8.000 betjente langs grænsen, hvor kontrollen er blevet ekstra skærpet efter terrorangrebet. Og mandagen igennem vil der ifølge avisen Le Monde være 6.300 betjente og sikkerhedsstyrker i Paris, hvor de blandt andet skal beskytte ambassader og hoteller.

- Der vil i alt blive indsat 120.000 politibetjente, gendarmer og soldater i hele landet, sagde indenrigsministeren torsdag på en pressekonference.

Improviseret klima-demo i Paris

Derudover vil flere færdselsårer rundt om i Paris blive afspærret både søndag og mandag, hvor konferencen bliver skudt i gang.

Og politiet har opfordret pariserne til at blive hjemme både i dag og i morgen og undgå at tage offentlige transportmidler, med mindre det er absolut nødvendigt.

Det er dog ikke noget, som ikke ligefrem huer alle indbyggerne i Paris, der stadig skal på arbejde og i skole, selvom byen er centrum for FN-topmødet.

Frankrig er fortsat i undtagelsestilstand efter terrorangrebet. Og den store klima-march, som skulle have fundet sted i dag, blev aflyst af myndighederne. Der var dog mange, der var mødt op i Paris ved middagstid, hvor de holdt en improviseret klima-demonstration.

Erik Mann fra USA er dog ærgerlig over, at de franske myndigheder valgte at aflyse dagens klimamarch.

- Alle regeringer har ret til at stramme sikkerheden. Men du kan ikke bruge sikkerhed som en undskyldning for at begrænse folks ret til at demonstrere, siger han, inden han fortsætter ind i konferencecentret.

Facebook
Twitter