DR i Saudi-Arabien: Pres fra Danmark hjælper ikke meget

Den danske udenrigsminister bragte bl.a. menneskerettigheder på banen under sit møde med Saudi-Arabiens udenrigsminister, men der skal mere til for at ændre landets holdning, lyder det fra DR's mellemøstkorrespondent Puk Damsgård.

En dansk delegation med kronprinsparret og den danske udenrigsminister i spidsen er lige nu i Saudi-Arabien, hvor de bl.a. har aflagt et høflighedsvisit hos den saudiske kong Salman.

I dag tager en dansk delegation med den danske udenrigsminister Kristian Jensen (V) og kronprinsparret i spidsen hul på andendagen af deres rejse til Saudi-Arabien.

Turen skal fremme dansk eksport i landet, og den danske kongefamilie har blandt andet været til møde med den saudiske kong Salman.

Men rejsen er også blevet kritiseret af flere interesseorganisationer på grund af Saudi-Arabiens syn på menneskerettigheder.

Og netop menneskerettigheder - blandt andet landets brug af halshugning, kvindeundertrykkelse og piskeslag til de, der måtte kritisere styret - var nogle af de ting, den danske udenrigsminister Kristian Jensen bragte op på et møde med den saudiske udenrigsminister.

Det fortæller DR's mellemøstkorrespondent Puk Damsgård. Hun havde ikke selv mulighed for at sidde med på mødet, men har efterfølgende talt med Kristian Jensen, fortæller hun.

- Men Saudi-Arabien er vant til at få kritik på disse punkter, også fra lande der er større end Danmark, fortæller hun.

Ændringer skal ske indefra

Ifølge Puk Damsgård er det dog vigtigt for Kristian Jensen stadig at adressere punkterne, så Saudi-Arabien ved, hvilken holdning Danmark har.

- Men det er klart, at det ikke er noget, der ændrer sig fra den ene dag til den anden. De små ændringer i Saudi-Arabien er noget, der skal komme indefra og ikke så meget fra presset fra lande verden over, siger Puk Damsgård.

Efter mødet mellem de to udenrigsministre, hvor Kristian Jensen blandt andet bragte landets syn på dødsstraf på banen, svarede den saudiske udenrigsminister ifølge Puk Damsgård, at landets lovgivning beror på sharialov.

Derfor er halshugning blandt andet lovligt, og andre lande kan derfor ikke kan pådutte Saudi-Arabien deres synspunkter, lød svaret fra den saudiske udenrigsminister.

- Saudi-Arabien er kendt for at være ligeglad med kritikken. De sidder også i FN's menneskerettighedsråd, som de også får kritik for, men de kan se, at mange af de lande, der kritiserer dem, stadig er til stede i landet og stadig vil handle med landet. Derfor står saudiaraberne stadig på deres ret i forhold til de her spørgsmål, siger Puk Damsgård.

Den danske delegation er desuden ledsaget af 44 danske virksomheder og erhvervsorganisationer, og i dag skal kronprins Frederik åbne en stor erhvervsmesse.