DR i Syrien: Bomber, sorg og sharialov

Dødstallet stiger dag for dag i Syrien, mens islamistiske grupper vinder frem. DR's Michael S. Lund har tilbragt tre dage i det nordlige Syrien.

En gruppe børn undersøger et bombet hus i det nordlige Syrien. Fire børn omkom natten før, da huset blev ramt af et luftangreb fra det syriske flyvevåben. (Foto: Betina Johnbeck)

På en kirkegård i Aleppo er der friske grave overalt. En grav er netop blevet klar, da endnu en bil ankommer med en nyt lig.

- I dag har vi over 30 omkomne, men det svinger alt efter, hvor meget der bliver bombet og kæmpet, siger Abu Hassen, der som graver på kirkegården er en af byens travleste mænd.

Den unge mand, han er ved at grave en grav for, er ifølge familien en 19-årig studerende, der blev ramt af et luftangreb. Han er blot en i rækken af de over 60.000 syrere, som ifølge FN er blevet dræbt i en konflikt som bliver stadig mere blodig og brutal.

Islamister vinder frem

I tre dage har jeg besøgt det nordlige Syrien, hvor oprørerne kontrollerer store landområder og mellemstore byer. De civile lever i frygt for bomberne fra luften, og mange af dem mangler mad, elektricitet og varme i den kolde syriske vinter. Og samtidig vinder islamisterne frem.

Sidst jeg var i det samme område for fem måneder siden, var der længere mellem de mere ekstremistiske grupper inden for oprørsbevægelsen. Nu ses sorte flag med den islamiske trosbekendelse adskillige steder med ordet Jabhat al-Nusra ved siden af - navnet på en islamistisk oprørsgruppe, som USA har udpeget som en terrororgruppe.

Opretter shariadomstol

I den mellemstore by al-Bab har en af de islamistiske grupper indtaget den gamle domstol og oprettet en shariadomstol i stedet.

- Jabhat al-Nusra er ikke en terrororganisation, og det er et typisk trick fra Vesten og Israel på at stemple forskellige syriske grupper. Vi er et islamisk samfund, og vi ønsker et samfund baseret på sharialov og ikke på det franske retssystem, som Syrien i dag er bygget på, siger Jomaa Gizgaz, en tidligere religionslærer, der nu er blevet dommer i byen.

Andre ikke-islamistiske oprørere er bekymrede over islamisternes fremgang. Uden at ville stå frem med navn klager de over, at islamisterne får mere støtte fra donorer i Golf-landene, mens de ikke-islamistiske oprørere har svært ved at skaffe våben og forsyninger.

- Jeg er virkelig bekymret, for vi er ikke enige i ekstremisternes verdenssyn. Det internationale samfund har svigtet ved ikke at støtte de sekulære oprørere, så pengene i stedet er kommet fra Golfen til islamisterne. Helt ærligt, så frygter jeg, at det ender i sekterisk krig efter Assads fald, siger en ung, syrisk aktivist, der har støttet oprøret siden begyndelsen.

Kø, kulde og farlig røg

Den seneste tid har der da også været flere konflikter mellem forskellige oprørsgrupper, som kæmper om våben, benzin eller kontrol over områder. Imens lider de civile.

I millionbyen Aleppo er der lange køer foran byens brødbagerier, og folk køber brænde på gaden for at kunne varme deres lejligheder op.

- Jeg bliver nødt til det for at holde varmen. Men røgen gør os syge, fordi træet er friskt. Jeg er syg, min datter er syg og den mindste er syg, ligesom så mange andre her, siger en husmor, Hamida Zarour, mens hun køber brænde på gaden i Aleppo.

Jagerfly rammer civile

Frygten for præsident Assads jagerfly er altid til stede i de oprørskontrollerede områder. I Aleppo ser jeg både et bombet hospital, et bombet bageri og flere civile huse, der nærmest er jævnet med jorden.

I byen al-Bab, hvor der ellers ingen kampe er, bliver jeg vækket om natten af lyden fra jagerflyene. Ruderne klirrer, da missilerne slår ned i nærheden.

- De bombede klokken 12 om natten, mens alle sov, fortæller Ahmad Abdulmajid, mens han står foran et sønderbombet hus i byen. Han er fætter til faren i familien, som omkom sammen med sin kone og fire børn.

- Hvorfor skulle de angribes? De var helt almindelige civile, og der er ingen militære mål. Er de måske terrorister? Nej, det er Assad, der er terroristen, siger han opgivende.

På de tre dage, jeg er i det nordlige Syrien, meldes omkring 500 dræbt i landet. I takt med at dødstallet stiger, stiger også hævnlysten blandt både oprørerne og Assads støtter. Og set fra Syriens ødelagte byer og flygtningelejre ser en løsning på konflikten ud til at være langt væk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk