DR i Syrien: Deres mødre var slaver hos IS – nu er børnene forladt

Deres mødre blev taget som slaver og voldtaget af Islamisk Stat. Nu bor 40 af deres børn på børnehjem, selvom mange af deres mødre lever.

SYRIEN - Leyla sidder helt stille i den voksne dames skød. Hun er iført en blå kjole med en gul sløjfe i håret.

En gruppe større børn synger en sang foran hende, mens en pige på 11 år spiller på et kurdisk strengeinstrument med et stort smil.

Leyla er helt tavs.

- Hun siger ikke noget, når der er fremmede til stede. Men det går bedre. I begyndelsen gemte hun sit ansigt, hver gang hun så nogen, hun ikke kendte, siger 46-årige Yady Fajre, som er kvinden, der holder tre et halvt-årige Layla på sit skød.

Leyla bor på et børnehjem i Syrien, selvom hendes mor lever. Hun er barn af en IS-kriger og en slave og er nu udstødt af sit samfund. Foto: Michael S. Lund

Børn af Islamisk Stats slaver

Jeg er på et børnehjem i det nordlige Syrien, men det er ikke et almindeligt børnehjem. De større børn på hjemmet er ganske vist forældreløse, men en stor del af de 40 mindste beboere på hjemmet har mødre, som stadig lever. De kan bare ikke tage børnene hjem til deres landsbyer.

- Det er svært, for de ældste af dem savner deres mødre og spørger efter dem. Vi vil ikke lyve for dem, men fortæller dem heller ikke hele sandheden. Vi siger, at deres mødre er væk i øjeblikket, siger Yady Fajre, eller mor Fajre, som hendes navn betyder på kurdisk.

Sandheden er, at de små piger og drenge er børn af voldtagne slaver.

Bortført, solgt og voldtaget

Da Islamisk Stat i sommeren 2014 indtog den nordlige del af Irak udførte de en massakre på den religiøse minoritet yazidierne i området. Yazidierne tilbeder en særlig påfugleengel, og Islamisk Stat betragter dem som kættere.

Flere tusinde yazidi-mænd blev likvideret og smidt i massegrave, mens mere end 6.000 kvinder og børn blev bortført af Islamisk Stats bevæbnede mænd. De yngre kvinder blev senere solgt på slavemarkeder i Islamisk Stats såkaldte kalifat, hvor IS-krigere købte dem for at voldtage dem.

Leylas mor var en af de kvinder, der blev bortført for fem år siden. Moren blev fundet med Leyla, da Islamisk Stats sidste højborg blev indtaget i marts. Faren, en IS-kriger, er død.

Pige: ’De vantro dræbte min far’

- Da Leyla begyndte at tale med os, sagde hun, at hun kunne huske, at hun så sin far ligge stille med blod i nakken. Hun sagde, at det var ’kuffar’ eller vantro, der gjorde det. Hun er opdraget til at tro, at alle Islamisk Stats fjender er vantro, siger Naze Alawi, der arbejder som socialarbejder på børnehjemmet.

I de tre måneder, hun har været på børnehjemmet, har den lille pige langsomt lært, at de kurdiske kvinder, der tager sig af hende, ikke er fjender, men prøver at tage sig af hende.

- Det går lige så stille fremad med hende, siger Yady Fajre og smiler.

Yady Fajre serverer mad til børnene på børnehjemmet. Hun vil ikke have vist sit ansigt, da hun ikke vil identificeres af mulige IS-sympatisører. Foto: Michael S. Lund

Ligesom mange af de andre små børns mødre er Laylas mor stadig i live, efter hun slap ud af Islamisk Stats kalifat, og hun bor nu i sin landsby nogle hundrede kilometer væk. Hun savner sin datter.

- Hun ringede til mig en aften klokken 11 og bad mig sende et billede af Leyla. Hun blev utroligt glad for at se hende, men kan ikke tage hende med sig hjem, siger Yady Fajre, der har drevet børnehjemmet i to år.

Børn er udstødt efter voldtægt

Mange yazidier er dybt religiøse, og deres religion tillader ikke ægteskaber eller børn med mænd af andre religioner. Heller ikke selv om barnet er undfanget ved en voldtægt.

Yazidiernes religiøse leder, Baba Sheikh, har bestemt, at voldtagne yazidi-kvinder, der har levet som slaver, skal bydes velkommen tilbage i yazidi-landsbyerne. Men yazidiernes officielle råd meldte bagefter ud, at invitationen ’ikke gælder børn født ved voldtægt, men kun børn af to yazidi-forældre’.

Derfor er snart fireårige Leyla og de 39 andre børn af voldtagne yazidi-slaver nu udstødt og må leve her på børnehjemmet.

- Det yazidiske miljø accepterer ikke at tage dem tilbage. Der er både religion i det, men mange af yazidierne har også brødre, søstre og fædre, der er dræbt eller forsvundet, og de kan ikke acceptere et barn af en IS-kriger. Måske vil det ændre sig i fremtiden, siger Yady Fajre, som ser børnene som sine egne.

Børn spørger efter deres mødre

Den 46-årige kvinde, der aldrig selv har fået børn, sover på børnehjemmet i de mindste børns værelse. Layla og de andre udstødte børn hænger i hendes brune kjole konstant eller forsøger at kravle op i hendes bløde favn.

- Mama? spørger et par af dem engang imellem, mens Yady Fajre forklarer dem, at mor ikke er her, men at hun nok skal passe på dem.

Tre små yezidi-børn sover til middag på børnehjemmet. De er alle børn af mødre, der blev bortført og voldtaget af Islamisk Stat. Foto: Michael S. Lund

Flere af børnenes mødre savner dem, fortæller hun. De ringer til børnehjemmet og de kurdiske myndigheder, der driver det, og beder om billeder af børnene. Enkelte ringer endda og taler med børnene over telefon.

Leder: Håber, de kan vende hjem

Kontakten med mødrene giver Yady Fajre håb.

- Jeg håber, at nogle af dem kan vende hjem, når de bliver større, og deres familier vil acceptere dem. Imens vil vi give dem en god opdragelse og uddannelse, så de kan klare sig, siger hun, mens hun serverer ris og grøntsager til de ældste børn.

Andre af børnene er allerede begyndt at glemme deres mødre.

- Når vi spørger dem, om der er noget, de mangler, siger nogle af dem: ’mor’. Men nu er nogle af dem begyndt bare at sige: ’legetøj’, forklarer Yady Fajre og fortsætter:

- Jeg håber, jeg endda kan svare ja til dem, når de spørger, om deres mor snart kommer. Så de en dag kan stoppe med at være forældreløse.

Leylas navn er ændret i artiklen, så hun ikke kan identificeres. Det har ikke været muligt for DR at komme i kontakt med hendes mor.

Facebook
Twitter