DR i Syrien: Før var det en kyllingestald – nu er der fyldt med covid-19-patienter

Der mangler strøm, ilt og rindende vand. På en gammel kyllingefarm kæmper sygeplejersker for at holde covid-19-patienter i live.

Khudr Mansour har selv haft covid-19 to gange, men fortsætter sit arbejde på hospitalet i 30 graders varme. Hans største frygt er, at hospitalet løber tør for ilt. (Foto: Michael S. Lund)

En patient med iltmaske på vifter fluer væk fra sit ansigt. Han vender sig med besvær i hospitalssengen, mens sygeplejersken tjekker hans puls.

Der er over 30 graders varme, og sygeplejerskens beskyttelsesbriller dugger konstant.

- Da han kom her, var hans tilstand meget kritisk. Hans iltmætning var helt nede i 50’erne, men vi har givet ham ilt, og nu er han oppe på næsten 90 procent, så det går bedre, siger sygeplejersken, Khudr Mansour, mens han holder øje med den ældre mand.

Khudr Mansour arbejder på et nødhospital for covid-19-patienter i det nordøstlige Syrien, som de seneste måneder har været ramt af en hård bølge af corona-virus.

Et hospital, hvor der hverken er fast strøm, rindende vand eller respiratorer til patienterne.

  • Bygningen her var oprindeligt en kyllingefarm. Nu er den lavet om til et af områdets få covid-19-hospitaler. (Foto: Michael S. Lund © DR Nyheder)
  • Hospitalets leder, Imad al-Nada, viser generatoren frem, som leverer al strøm til hospitalet. Går den i står, stopper maskinerne med at sende ilt til patienterne. (Foto: Michael S. Lund © DR Nyheder)
  • Hospitalets nødgenerator blev overbelastet på 10 minutter og brød sammen. Nu er hele hospitalet og patienterne afhængige af en enkelt generator (Foto: Michael S. Lund © DR Nyheder)
  • En sygeplejerske hjælper en covid-19-patient op at sidde på hospitalet i det nordøstlige Syrien. Ingen af personalet er vaccineret, da der stort set ikke er vacciner til rådighed i området. (Foto: Michael S. Lund © DR Nyheder)
1 / 4

Fra kyllinger til corona-patienter

Egentlig er hospitalets bygning en gammel kyllingestald, men med international støtte er stalden nu lavet om til et af de få covid-19-hospitaler i området.

- Vi har fået lavet gulvene og væggene og det hele, så det nu passer bedre til et hospital og ikke til kyllinger, siger Imad al-Nada, der er leder af hospitalet, som drives af Kurdisk Røde Halvmåne.

  • Når hospitalet er fyldt, bruger sygeplejerskerne næsten 200 flasker ilt om dagen. (Foto: Michael S. Lund © DR Nyheder)
  • De er konstant nervøse for at løbe tør, da der kun er én større fabrik i området, der kan levere ilten. (Foto: Michael S. Lund © DR Nyheder)
1 / 2

Mens han viser mig rundt i den gamle kyllingestald, bærer ansatte konstant store, skramlede ilt-flasker frem og tilbage. Hospitalet har ingen fast ilt-forsyning, men skal have leveret næsten 200 flasker med ilt dagligt på lastbiler fra en af de få ilt-fabrikker i området, når hospitalet er fyldt med patienter.

Hospitalet ligger i Hassakeh i det nordøstlige Syrien.

Hospitalet er faktisk et af de bedre covid-19-hospitaler i området, men det er konstant i risiko for at løbe tør for helt basale ting.

- Der er mange udfordringer, som normale hospitaler ikke har. Vi har ikke nok ilt, vi har ikke rindende vand, eller fast elektricitet, siger han og slår ud med armene:

- Jeg skal ringe hver dag for at forsøge at bestille vand i vandtanke. Jeg tror ikke, de fleste andre hospitaler behøver gøre den slags.

Liv afhænger af generator

Han tager mig med uden for, hvor en stor generator leverer strøm til hele hospitalet, da elektricitetsnettet i området ikke fungerer i øjeblikket. En nødgenerator ved siden af er gået i stykker, efter den blev overbelastet.

- Vi har ikke kunnet få den repareret endnu, så nu håber vi bare på, at hovedgeneratoren bliver ved med at virke.

Hvad sker der, hvis den går i stykker?

- Så har vi et kæmpe problem. Så stopper de maskiner, der giver patienterne ilt, og så kan du forstille dig, hvad der sker.

Så risikerer de at dø?

- Ja, det gør de.

I sidste uge advarede den internationale organisation Læger Uden Grænser netop om, at hospitalerne i det nordøstlige Syrien ikke er udrustet til at klare presset fra den nye bølge af covid-19.

- Det er chokerende, at man et år inde i udbruddet stadig mangler basale covid-19-forsyninger i det nordøstlige Syrien. Der er en klar mangel på laboratorie-test, manglende hospitalskapacitet, ikke nok ilt-forsyning til dem, der har mest brug for det og begrænsede værnemidler til rådighed for sundhedspersonalet, lød det fra organisationens ansvarlige for Syrien, Crystal Van Leeuwen, i en udtalelse.

Sygeplejerske smittet to gange

Samtidig mangler området desperat vacciner. Hospitalet hører under det kurdisk-dominerede selvstyre, og selvom verdenssundhedsorganisationen WHO har sendt over 200.000 vacciner til Syrien, er de fleste gået til det syriske styre.

Indtil videre er kun 645 doser blevet sendt videre til det kurdisk-dominerede selvstyres områder.

Sygeplejersken Khudr Mansour har aldrig fået nogen vaccine. Ligesom alle de andre ansatte på hospitalet heller ikke har. I stedet har han været syg med covid-19 to gange.

- Første gang fik jeg fordøjelsesproblemer. Anden gang mistede jeg lugte- og smagssansen, men heldigvis kom jeg mig, siger han.

Nu regner han med at være immun, og covid-19 er ikke hans største bekymring. Det er ilt.

- Jeg er hele tiden nervøs for, at vi løber tør for ilt. Vi kan kun hjælpe patienterne, hvis vi har ilten, siger sygeplejersken.

- Men samtidig er det farligt for os at arbejde med de her store ilt-flasker, fordi de kan eksplodere, siger han og henviser til en ulykke i Irak for nylig, hvor ilt-flasker eksploderede og kostede mindst 82 livet på et hospital.

’Må Gud helbrede alle de syge’

Nu håber han og de andre sygeplejersker, at de har overstået det værste. De seneste uger er antallet af patienter faldet efter en omfattende nedlukning i det nordøstlige Syrien.

Og selvom hospitalet mangler respiratorer og den nyeste medicin, så redder de liv.

Denne dag skal den 36-årige bonde Ammar Adnan Issa udskrives efter at have været indlagt i flere uger. Han har en kronisk nyresygdom og var tæt på at dø, da han blev syg med covid-19.

Ammar Adnan Issa er svækket, men takker Gud for, at han er ved at komme sig. (Foto: Lau Kræn Svensson © DR Nyheder)

- Jeg har det ok nu, siger den svækkede mand stille og hæver to tommelfingre, mens hans bror, der er kommet for at hente ham afbryder:

- Han var meget syg. Hans hjertemuskel var svag, og hans nyre stoppede med at fungere i tre dage, men heldigvis fik de den i gang igen, siger broren Omar.

De hjælper Ammar ind i deres bil for at køre tilbage til deres landsby en times kørsel væk.

- Tak til alle her på hospitalet. Og tak Gud, at han overlevede. Nu kan han tage tilbage sin kone og børn. Må Gud helbrede alle de syge, siger broren, inden de kører væk fra den gamle kyllingefarm.

Sygeplejerske med svensknøgle

Tilbage på hospitalet fortsætter Khudr Mansour og de andre sygeplejersker med at sørge for de patienter, der stadig er syge. Han håber, at hospitalet har overstået den seneste corona-bølge. Men frygter det værste.

- Vi følger meget med i, hvad der sker i Indien. Hvis vi bliver ramt af den indiske bølge, ved jeg ikke, hvad vi gør med ilt. Vi kalder det den indiske tsunami.

Han skal tilbage til arbejdet og henter en svensknøgle. En af patienternes iltflasker er ved at løbe tør, så han skruer slangen af med svensknøglen og sætter den fast på en ny flaske.

Nu er der igen ilt til patienten. Den ilt, som sygeplejersken konstant frygter, vil løbe tør.

FacebookTwitter