DR i Syrien: Først kom Islamisk Stat – nu brænder jorden

Det nordlige Syrien er ramt af voldsomme markbrande. Islamisk Stat står bag nogle af dem, men andre grupper mistænkes også

Den seneste måned er titusinder af hektarer af marker blevet afbrændt i det nordlige Syrien. (Foto: Michael S. Lund)

Flammerne hopper fra den ene hvedemark til den anden. Enorme røgsøjler dækker horisonten.

- Skynd jer at komme med brandbilen! Der er et helt hus, der er omringet af flammer, råber en ældre mand.

Jeg er i det nordlige Syrien i et område, der har overlevet angreb fra terrorgruppen Islamisk Stat og otte års borgerkrig. Nu er krigen stilnet af her i området. Men i stedet brænder jorden.

- Brandene er her hele tiden, det er ikke en enkelt dag, men konstant. Først det ene sted så det andet, siger 45-årige Abu Talal, mens han kigger på sin hvedemark, der står i flammer.

Hans kone og syv børn er afhængige af indtægten fra den nu brændte mark, og han havde set frem til en rekordhøst. Nu ved han ikke, hvordan han skal klare sig igennem året.

Borgmester: Det er påsatte brande

Abu Talal er langt fra alene. Den seneste måned er tæt på 500 kvadratkilometer marker brændt alene i de kurdisk-kontrollerede områder af det nordlige Syrien.

Det svarer til et område, der er næsten lige så stort som hele Bornholm, og tallet dækker ikke engang brændte områder uden for kurdernes område, hvor der også har været store brande.

- Brandene er påsatte. Selvfølgelig skyldes nogle af dem også uheld, men i øjeblikket har vi otte brande om dagen alene i vores område. Det har vi aldrig oplevet før, siger Abdulrahman Ahmad al-Hadi, der er borgmester i Tell Hamis-området, som Abu Talals brændte mark hører under.

 • Borgmester Abdulrahman Ahmad al-Hadi har otte brande om dagen i sit område. Han er sikker på, at mange af dem er påsatte. (Foto: Michael S. Lund)
 • 45-årige Abu Talal kigger modløst på sin nu afsvedne mark. (Foto: Michael S. Lund)
 • Hans familie med syv børn skulle have levet af årets rekordhøst.
1 / 3

Området har tidligere været under terrorgruppen Islamisk Stats kontrol, men i dag er gruppen fordrevet, og området kontrolleres af den kurdiske gruppe YPG, som nabolandet Tyrkiet betragter som en terrorbevægelse, og som det syriske styre med Bashar al-Assad i spidsen ser som en konkurrent om magten i Nordsyrien.

IS: ’Brænd de vantros marker’

Islamisk Stat har taget skylden for nogle af markbrandene, efter gruppen i maj opfordrede sine støtter til at brænde IS’s fjenders marker af i propagandabladet al-Nabaa.

- Vi siger til kalifatets soldater: I har millioner af hektar af jord beplantet med hvede og byg, som tilhører de frafaldne, og I har foran jer deres plantager, marker og hjem og deres økonomiske grundlag. Så rul ærmerne op og begynd høsten, skrev gruppen blandt andet.

Siden har brandene bredt sig over enorme områder og har også kostet liv.

I byen Jawadiyah er hundredvis af mennesker samlet for at begrave fem medlemmer af YPG-militsen, som omkom få dage før. Mændene hyldes som martyrer.

- De omkom, mens de forsøgte at slukke en markbrand, da de blev omringet af flammerne. De ofrede deres liv for at redde andre. De er martyrer nu og er i vores hjerter, siger Abdulnasir Al-Findi, der er fætter til to af de omkomne.

 • Fem medlemmer af den kurdiske YGP-milits begraves, efter de omkom i forsøget på at slukke en markbrand. Deres familier kræver de ansvarlige straffet. (Foto: Michael S. Lund)
 • Hundredvis af mennesker er samlet for at begrave de fem medlemmer af YPG-militsen. (Foto: Michael S. Lund)
1 / 2

Imens svirrer rygterne om, hvem der står bag brandene. For ikke alle tror, Islamisk Stat står bag alle de mange brande.

Rygter svirrer om brandstiftere

Nogle kurdere, jeg taler med, hvisker om, at det syriske styre eller tyrkisk-støttede arabiske militser kan stå bag de brændte jordes krig.

Men arabere, der har fået brændt deres marker, antyder, at kurdiske militser måske kan stå bag.

Og atter andre peger på, at mange af brandene måske skyldes uheld, fordi borgerkrigen har gjort, at høstmaskinerne er dårligt vedligeholdt, og benzinen er uren, hvilket kan skabe gnister under høsten.

 • Brandene har hærget store områder i Syrien den seneste måned. (Foto: Michael S. Lund)
 • Islamisk Stat har taget skylden for nogle brande, men andre grupper mistænkes også for at stå bag. (Foto: Michael S. Lund)
 • Store landområder er blevet brændt af i det nordlige Syrien alene. (Foto: Michael S. Lund)
1 / 3

På den måde er markbrandene et meget godt eksempel på Syrien efter Islamisk Stats fald. Når den fælles fjende er væk, retter mistanken sig mod hinanden i stedet i et land, hvor få grupper stoler på hinanden efter otte års borgerkrig.

Abdulnasir al-Findi vil ikke spekulere i, hvem der stod bag branden, der kostede hans to fætre livet.

- Jeg ved ikke, om det var Islamisk Stat eller en anden ekstremistisk gruppe eller nogle helt andre. Men jeg ved, at dem, der gjorde det, er terrorister. De er dyr, og de skal straffes, siger han, mens kurdisk musik hylder de omkomne fra skrattende højttalere.

Landmand: ’Det er vores liv, der er væk’

Området her stod ellers til den bedste høst i årtier, fortæller flere landmænd mig. En rekordhøst, der var tiltrængt efter år med krig, Islamisk Stat-besættelse og økonomisk ruin.

Nu er omkring en femtedel af høsten i området her forvandlet til aske.

 • Lokale mænd forsøger at slukke flammerne på en mark med våde lærredssække. Efter otte års borgerkrig mangler området et ordentligt brandvæsen. (Foto: Michael S. Lund)
 • De står over for en stor opgave i kampen mod flammerne.
 • En enkelt brandbil hjælper til. (Foto: Michael S. Lund)
 • En mand går over en afsveden mark i det nordlige Syrien, efter han har forsøgt at slukke ilden med en våd lærredssæk (Foto: Michael S. Lund)
1 / 4

Tilbage på Abu Talals mark er flammerne ved at være slukket. En enkelt brandbil har sprøjtet vand på flammerne, mens dusinvis af naboer har slukket gløderne ved at slå med våde lærredssække.

Mændene er sorte af aske i ansigterne.

Abu Talal kigger ud over aske-marken.

- Vi folk lever af det her. Det er vores liv, og nu er der ikke noget, siger han og slår opgivende ud med armene.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk