DR i Syrien: Oprørere jagter Assads spøgelser

De syriske oprørere har sagt jagten ind på Assad-tro militser. Nogle er blevet henrettet, mens andre bliver fængslet under barske forhold.

I en kælder holder oprørerne en gruppe mænd fanget. De er mistænkt for at være Assads berygtede 'spøgelser'. (Foto: Michael S. Lund)

I en kælder i en gammel regeringsbygning står seks yngre mænd. En har to hævede, blodsprængte øjne. En anden bloddråber på skjorteflippen.

- De er shabihaer. Mænd, der har modtaget penge fra det syriske styre for at skyde på oprørere og civile, siger en af de mange bevæbnede oprørere, som viser fangerne frem for DR i byen al-Bab i det nordlige Syrien.

Mistænkt for massakrerShabiha betyder spøgelse på arabisk og er et øgenavn for bevæbnede mænd, der støtter den syriske regering - og som af oprørerne beskyldes for at have udført massakrer på civile under den 16 måneder lange opstand i landet.

Nu har oprørerne har sat jagten ind på de Assad-tro militser. De seneste uger er der blevet rapporteret om både henrettelser og tilfangetagelser af dusinvis af de såkaldte shabihaer.

De fleste af mændene i kælderen siger, at de er blevet fanget i Aleppo, hvor der har været hårde kampe mellem oprørerne og regeringshæren de seneste uge.

Nervøsitet over behandlingFangerne er tydeligt bange for de mange oprørere med automatrifler, som konstant er omkring dem, da DR besøger fangekælderen.

- Jeg var på toppen af en bygning med en riffel, da jeg blev fanget, siger en af mændene og kigger nervøst på en oprører ved siden af.

- Du var snigskytte, siger oprøreren.

- Ja, svarer fangen apatisk.

Menneskerettighedsorganisationer som Amnesty International og Human Rights Watch har på det seneste rettet fokus mod oprørerne og deres behandling af krigsfanger.

Senest blev en stor gruppe af de såkaldte shabihaer henrettet på åben gade i Aleppo, efter at de havde kæmpet mod oprørerne.

Fange: - Jeg er uskyldigFangen med de hævede øjne i kælderen bærer tydelige præg af at have fået tæsk. Han benægter at være shabiha.

- Jeg er ikke shabiha. Hvorfor skulle jeg dog støtte Assad, der har dræbt vores folk? Jeg har endda givet jer navne på shabihaer og alevitter (religiøst mindretal i Syrien, som Bashar al-Assad tilhører, red.), så I kan godt lade mig gå, trygler han.

Da jeg spørger ham, hvorfor hans ansigt er hævet og hans ene øje blodsprængt siger han, at det skyldes et familieslagsmål, som intet har med oprørerne at gøre. Vi kan ikke få lov at tale med ham uden for oprørernes opsyn og spørge ind til skaderne.

Brud på konventionerOprørerne selv siger, at de behandler shabihaerne pænt. Og de vil faktisk gerne vise fængslet frem, så verden kan se, at oprørerne opfører sig bedre end regimet i Syrien, hvor det er veldokumenteret, at fanger er blevet tortureret i stort omfang.

At det at vise krigsfanger frem på denne måde er et brud på Genevekonventionen, har de vist aldrig hørt om.

- De får en retfærdig rettergang, og hvis de ikke har gjort noget galt, så bliver de frikendt, siger Amin Mohammed, der er en af oprørernes ledere.

Men hvad med de henrettelser på åben gade, vi har set billeder af?

- Det skete efter voldsomme kampe i området, hvor de havde dræbt mange mennesker, og derfor endte de med selv at blive dræbt.

Angst i øjnenePludselig ankommer endnu en fange fragtet til fængslet fra kampene i Aleppo.

- En shabiha! Gud er stor! råber et par af de bevæbnede oprørere, inden fangen føres ned i kælderen.

Han må støttes ned af trappen, da hans fødder er hævede, men DR kan ikke få at vide, hvad der præcist er sket med ham - andet end at han ifølge oprørerne er et højtstående medlem af en shabiha-milits i Aleppo.

Ifølge oprørerne vil han nu få en retfærdig retssag. Men angsten i fangens øjne tyder ikke på, at han forventer at gå fri igen.

Se en tv-reportage fra besøget i fangekælderen i TV Avisen klokken 21

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk