DR i Texas: Orkanen raser - og nu kommer oversvømmelserne

Der forventes ekstreme regnmængder, og man frygter stadig det værste, siger USA-korrespondent.

Særligt i Rockport, Texas, har orkanen efterladt store ødelæggelser. (Foto: Joe Raedle © Scanpix)

Orkanen Harvey er langt fra færdig med sit indtog i staten Texas i det sydlige USA.

Myndighederne forventer, at den stadig vil skabe flere massive ødelæggelser herunder oversvømmelser, fortæller DR's USA-korrepondent Steffen Kretz, der er på vej mod kystområdet ved Den Mexicanske Golf.

- Alt tyder på, at det værste er forude for folk, der bor her. Der vil komme ekstreme regnmængder - 30-90 cm kan falde i de kommende dage, og det betyder oversvømmelser, fordi drænsystemerne ikke kan klare vandmængderne. Myndighederne advarer folk om at flytte sig op i højere beliggende områder, fortæller Steffen Kretz.

Intet overblik over ødelæggelserne

Orkanen Harvey er den kraftigste storm på USA’s fastland i 13 år og den kraftigste orkan, der har ramt Texas i omkring 50 år.

Den gik i land ca. klokken 04.00 i nat dansk tid, og der er allerede meldinger om mange huse, der er blevet helt eller delvist ødelagt, fortæller Steffen Kretz.

Indtil videre skulle der ikke være meldinger om døde efter orkanen.

- Der er ikke nogen, der har overblik over ødelæggelserne. Området er så stort, at der ikke er nogen, som på nuværende tidspunkt kan sige, hvad der er sket, og som sagt venter det værste i de kommende dage, forklarer korrespondenten.

Redningsfolk leder efter overlevende i en kollapset bygning i byen Rockport, som er et af de steder, hvor orkanen har ramt hårdest indtil videre. (Foto: DARREN ABATE © Scanpix)

I morges blev Harvey en såkaldt kategori 4-orkan, men er siden nedjusteret til en kategori 1 af sin slags.

Mindst syv regioner med lave områder på Texas' kyst blev evakueret i morges dansk tid, og titusinder er rejst væk fra området, skriver Ritzau.

Mellem 200.000 og 300.000 indbyggere i Texas har været eller er fortsat uden strøm, skriver BBC og CNN. Og i staten tager man fortsat mange forholdsregler. For eksempel bliver tre fængsler med i alt omkring 4.500 fanger evakueret, skriver CNN.

https://twitter.com/NHC_Atlantic/status/901415601503076352

Særligt i Rockport, Texas, med omkring 10.000 indbyggere, har orkanen haft en voldsomt ødelæggende indvirkning, idet den gik i land ikke langt derfra. Folks hjem og flere forretninger er ødelagte, træer er væltet, og mange steder er strømmen gået.

Og faren er slet ikke forbi. Byens borgmester, Charles Wax, fortæller ifølge CNN, at han regner med at skulle håndtere endnu flere omfattende ødelæggelser.

- Vi har allerede fået et voldsomt slag efter stormen, men vi forventer et til, når oversvømmelsen kommer, siger han.

Byen er ifølge BBC blevet ramt af en vindstyrke på over 200 kilometer i timen.

  • For få dage siden var orkanen Harvey slet ikke navngivet, men i morges blev orkanen den første kategori 4-orkan til at ramme USA siden 2004. Her er det ødelæggelser i byen Rockport. (Foto: DARREN ABATE © Scanpix)
  • Selvom Harvey allerede er nedjusteret til kategori 1, er man stadig bekymret for de store mængder regn, der ventes at falde i de kommende dage. (Foto: DARREN ABATE © Scanpix)
  • Flere amerikanske amter valgte at indføre obligatorisk evakuering af borgere, der bor i de lavtliggende områder. Endnu er der ikke et præcist tal på, hvor mange som har fået deres hjem ødelagt af orkanen. (Foto: DARREN ABATE © Scanpix)
  • Ødelæggelserne er store i byen Rockport. Guvernøren i staten Texas har indkaldt omkring 700 af statens nationalgarde, mens militærhelikoptere er standby i storbyerne Austin og San Antonio, hvis der bliver brug for redningshold. (Foto: Joe Raedle © Scanpix)
  • Texanerne i byerne langs Den Mexicanske Golf har også forberedt sig ved at barrikadere huse med sandsække og brædder for døre og vinduer. Men orkanens styrke har allerede ødelagt både private hjem og forretninger. Her i Rockport. (Foto: Joe Raedle © Scanpix)
1 / 5

USA’s præsident, Donald Trump, følger orkanens udvikling fra landstedet Camp David, skriver han på Twitter og oplyser, at alle dele af katastrofeberedskabet arbejder tæt sammen for at hjælpe folk igennem det værste.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter