DR i Tyrkiet: Familie skilt ad af tyrkisk grænsehegn

Titusindvis af syrere fra Aleppo sidder fanget på grænsen mellem Syrien og Tyrkiet - i deres hjemby falder bomberne, men grænsen til Tyrkiet forbliver lukket. Puk Damsgård rapporterer fra den tyrkiske side af grænsen.

Anwar Mohammed flygtede selv til Tyrkiet fra Syrien med sin kone og deres tre børn for over to år siden. (Foto: Mads Køngerskov © DR Nyheder)

De er kun få hundrede meter fra hinanden, men Anwar Mohammed kan ikke komme i kontakt med sin søster og mor.

De sidder på den syriske side af grænsen mellem Tyrkiet og Syrien - Anwar på den anden side af det tyrkiske grænsehegn.

- Hun har ingen oplader. Der er ingen elektricitet i teltet, fortæller Anwar, da DR’s Mellemøstkorrespondent Puk Damsgård møder ham ved grænsehegnet i Tyrkiet.

Anwars mor og søster venter blandt tusindvis af flygtninge i Syrien lige på den anden side. De er alle sammen flygtet fra militære kampe og russiskstøttede bombardementer i byen Aleppo, som ligger cirka 55 kilometer fra grænsebyen Kilis i Tyrkiet.

- Selvfølgelig er jeg bekymret

Anwar er bekymret for sin familie, som ligesom de mange andre syrere, der opholder sig i de improviserede flygtningelejre lige på den anden side af grænsen, bliver nægtet adgang til Tyrkiet.

- Hun har sendt mig billeder af, hvordan hun bor. Her er det telt, de bor i. Prøv at se regnen og mudderet, siger Anwar, mens han viser de billeder frem, hans søster har sendt ham.

Det er over to år siden Anwar selv blev tvunget til at flygte fra Syrien - efter at han i en måned sad som gidsel hos Islamisk Stat. I dag bor han i den tyrkiske grænseby Kilis med sin hustru og deres tre børn.

Vi taber kampen

I sit hjem i Kilis finder Anwar billeder frem fra livet i Syrien, inden konflikten brød ud.

Han husker tydeligt sit studieliv i det nu sønderbombede Aleppo, inden han tilsluttede sig revolutionen mod præsident Assad.

- Vi svømmede, røg shisha (vandpipe. -red.) Vi havde det sjovt, fortæller han med et smil.

Anwar viser sine minder fra livet i Syrien før 2011. (Foto: Mads Køngerskov © Anwar Mohammed (privatfoto))

Når du kigger på de her billeder, tænker du så, om revolutionen var det værd?

- Indtil videre har vi fejlet. Vi taber kampen.

Ifølge Tyrkiets regering sidder op mod 50.000 flygtninge lige på den syriske side af grænsen mellem Syrien og Tyrkiet og håber på at blive lukket ind.

Kampen om kontrollen over Aleppo fortsætter.

Du kan se hele Puk Damsgårds indslag fra den tyrkisk-syriske grænse i aften klokken 21:30 i TV Avisen.