DR i Tyrkiet: Spekulation og forvirring præger landet efter kup

Det tyrkiske mediebilledet afspejler, at tyrkerne mangler svar og oplysninger, om hvad der foregår.

Efter det mislykkede militærkup i Tyrkiet er der oplysninger om, at 72 webportaler er lukket, og 34 journalister sidder i fængsel. Her ses en af de bygninger, der blev beskadiget under kuppet. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF (Foto: Dimitar Dilkoff © Scanpix)

Forvirringen er fortsat total i Tyrkiet her fem dage efter det militære kupforsøg.

Præsident Erdogan har siden det mislykkede kup foretaget massevis af anholdelser, og hver dag byder på nye massefyringer af blandt andre lærere og betjente, og det er tydeligt i dagens mediebillede, at der fortsat mangler svar på, hvad der egentlig er sket.

DR's Erkan Özden opholder sig i Tyrkiet, hvorfra han rapporterer om tyrkiske

medier
, der lige nu bruger uendeligt meget plads på spekulationer om kupmagernes ageren, og hvilke forhold, der gjorde, at kuppet mislykkedes.

- Det skyldes, at der ikke er noget entydigt billede og ingen oplysninger, der peger i den samme retning, fortæller Erkan Özden.

Få aviser forholder sig ifølge Erkan Özden kritisk overfor Erdogan og hans ageren, mens andre koncentrerer kritikken om præsidentens ærkerival Fethullah Gülen, som er mistænkt for at været hovedmanden bag

kupforsøget
.

Om den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan

decideret
forsøger at styre
medierne
, er dog svært at svare på, mener Özden.

Men alene indenfor de sidste 72 timer, er der lukket 72 webportaler og 34 journalister sidder i fængsel.

En situation, der, ifølge præsident for European Journalist Federation og tidligere formand for det danske journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregaard, må forventes at påvirke journalisterne.

- Det vil formentlig medføre masser af selvcensur og ikke mindst en eskalering af opdelingen mellem kritiske- og regeringstro

medier
, siger han.

Se her et opdateret overblik over afsatte og anholdte efter kupforsøget

  • Omkring 7.543 personer er tilbageholdt. Det gælder blandt andet 6.038 soldater, 100 betjente, 755 dommere og anklagere og 650 civile.

  • 21. 000 lærere, der underviser i den private sektor har fået frataget deres ret til at undervise, ligesom 1.577 dekaner fra landets universiteter er beordret fyret.

  • Endvidere er 30 tyrkiske guvernører landet over er afsat.

  • Flere end 50 højtstående embedsmænd er blevet fjernet fra deres poster.

  • 9.000 politibetjente landet over er blevet fyret.

  • Umiddelbart efter kupforsøget blev 29 oberster og fem generaler fjernet fra deres poster, mens 754 soldater blev anholdt for at have været involveret i kupforsøget.

  • Kilder: Reuters, CNN TURK,BBC, AFP.

Facebook
Twitter