DR i Ukraine: Folk piller ved dele efter styrtet fly

Folk kan gøre som de ønsker med lig og vragdele efter flystyrt, fortæller korrespondent, der har set de kølevogne, der skal transportere ligene væk.

Vraget og ligene efter det nedstyrtede fly MH17 er ikke beskyttede, så folk kan frit flytte på tingene.

Det fortæller DR Nyheders korrespondent i Ukraine, Matilde Kimer.

- Min oplevelse herude er, at mens OSCE-observatørerne er her, er der bevæbnede mænd, men når de ikke er her, så er der fri adgang til lig og ligposer, vragdele og ejendele, siger Matilde Kimer.

- Det er under ingen omstændigheder beskyttet, konstaterer hun.

Flytter på dele efter flystyrt

Hun står ved marken ved siden af vragrester og lig.

- Det er kun folks egen etik og moral, der afgør, hvor meget eller hvor lidt de vil pille ved.

- Folk har flyttet på ting for at få et bedre foto, og nogen har samlet ting op og kigget på det og lagt det ned et andet sted og så videre, siger Matilde Kimer.

Lig i kølevogne

Personer fra det ukrainske Katastrofe-ministerium har fået lov at komme ind og samle lig og ligdele ved nedstyrtningsstedet.

- Det var primært lokale, som er baseret herude, og ikke folk fra Kijev, siger Matilde Kimer og understreger den fuldstændige mangel på koordinering omkring flystyrtet mellem regeringen og pro-russiske separatister.

Efter indsamlingen af lig er de blevet transporteret til en station i nærheden, hvor de blev lagt ind i kølevogne. DR's korrespondent har været på stationen og set vognene.

Mangler 100 lig

- Jeg kom, efter OSCE havde forladt stationen sammen med de bevæbnede mænd. Det er en forladt perron, hvor der står fem kølevogne, og togets motor kører.

- Men det holder stille og de to togfører siger, at de ikke har info om, hvornår det skal videre, fortæller Matilde Kimer.

Se togets kølevogne herunder:

Lugter meget skidt

Ligene på markerne ved nedstyrtningsstedet er ved at gå i opløsning, forklarer Matilde Kimer.

- Det er vel 30 grader varmt, så processen er fremskreden.

- Der lugter meget skidt.