DR-korrespondent: Angreb på skolebørn vil udløse et voldsomt svar

Militæret vil slå ekstremt hård ned på pakistansk Taliban efter terrorangreb på skole dræber over 100 børn, vurderer DR's korrespondent, Philip Khokhar.

En soldat hjælper to børn væk fra den skole i Peshawar, der blev ramt af et terrorangreb fra pakistansk taliban. Indtil videre meldes der om 84 dræbte skolebørn. (Foto: Khuram Parvez © Scanpix)

Når det endelige tal over dræbte skolebørn i terrorangrebet i Peshawar i Pakistan er opgjort, vil jagten på pakistansk Taliban for alvor gå ind.

Det vurderer DR's Asien-korrespondent, Philip Khokhar.

- Hvis det passer, at over 100 skolebørn er blevet dræbt i det her angreb, så er det det mest voldsomme terroranslag, vi har set i Pakistan i mange, mange år. Og det vil ikke blive accepteret, siger han.

- Det her er helt over alle grænser, og vi vil se en meget, meget voldsom reaktion på angrebet fra militærets side.

Slår skolebørn ihjel som hævn

Eleverne på skolen er alle børn af militærpersonel i den pakistanske hær, og hele skolen er drevet af hæren. Og det var på ingen måde et tilfældigt mål, som Taliban valgte.

Angrebet på skolen sker som direkte gengældelse for de tab, som Taliban har måttet lide i Nordwaziristan i de seneste måneder.

- Vi valgte at angribe skolen, fordi hæren angriber vores familier. Vi vil have dem til at opleve vores smerte, siger en talsmand for Taliban ifølge Reuters.

  • Flere af eleverne fra skolen er blevet evakueret, men det er uvist, hvor mange, der er tale om. (Foto: Khuram Parvez © Scanpix)
  • Pakistansk militær spærrer vejen, der leder op til Army Public School, hvor Taliban holder 500 elever og lærere som gidsler. (Foto: Khuram Parvez © Scanpix)
  • 17 børn og fire lærere og soldater er blevet dræbt, efter Taliban indtog skolen. (Foto: Khuram Parvez © Scanpix)
  • En gruppe skoleelever på vej væk fra skolen, efter de er blevet evakueret fra skolen. (Foto: Khuram Parvez © Scanpix)
  • Pakistansk militær kører op mod skolen, som Taliban tirsdag har indtaget. (Foto: Khuram Parvez © Scanpix)
  • En redningsarbejder vifter med armen for at bane vej for ambulancen, der kører væk fra skolen. (Foto: Khuram Parvez © Scanpix)
1 / 6

Forsøger at skabe splid

I november meldte det pakistanske miltær, at de havde dræbt mindst 1.200 militante i Nordwaziristan i en landoffensiv mod pakistansk Taliban, der varede flere måneder.

Det pakistanske militær er begyndt at gå ekstra hårdt til Taliban, som i en årrække havde noget nær selvstyre i visse områder af landet.

Og ifølge Philip Khokhar har der været intern debat i Pakistans hær om, hvor hårdt man skulle angribe Taliban.

- Så angrebet på skolen kan være et forsøg fra Taliban på at skabe intern splid i hæren. Men jeg tror, reaktionen bliver det stik modsatte, siger han og nævner et tidligere Taliban-angreb mod en militærbase.

- Det udløste voldsomme angreb mod Taliban i dagene efter. Og efter det her, vil hæren vil slå ekstremt hårdt ned på Taliban.

Angreb afslører presset taliban

I direkte konfrontationer med hæren har Taliban ikke en chance. Og terrorangrebet på skolen i Peshawar viser med al tydelighed, hvor pressede Taliban er for tiden, mener Philip Khokhar.

- Taliban udfører jævnligt angreb i Pakistan mod for eksempel skolebusser, men de får sjældent særlig meget opmærksomhed.

- Men når de slår over 100 skolebørn ihjel, får de opmærksomhed fra hele verden. Og det er det, de søger. Det her er et forsøg på at vise, at de stadig er til stede.

Ifølge de seneste meldinger fra Peshawar har 126 børn mistet livet i angrebet. Dødstallet stiger dog hele tiden og kan altså stadig nå at blive højere.

(Foto: Mie Hvidkjær © DR Nyheder)
Facebook
Twitter