DR-korrespondent i Libyen: 'Folk spørger sig selv, hvordan det kunne ske'

Indbyggerne i kystbyen Derna mener, at manglende vedligeholdelse af dæmninger er blandt årsagerne til katastrofens omfang.

Verdens øjne er stadig rettet mod kystbyen Derna i det østlige Libyen, hvor ekstreme mængder regn for godt en uge siden fik to dæmninger til at briste, hvorefter byen blev oversvømmet.

Flere end 11.000 mennesker har mistet livet ifølge Røde Kors, og 10.000 personer er stadig savnet. Men håbet om at finde flere overlevende er ved at forsvinde, og det er svært nok bare at finde omkomne.

I det hele taget er situationen meget uklar i Derna, hvor 60.000 libyere er blevet gjort hjemløse af de enorme vandmasser, der har opslugt byen.

DR’s Mellemøsten-korrespondent, Nanna Muus Steffensen, og fotograf Frederik Harsløf befinder sig i den nærliggende storby, Benghazi.

- Der er meget svært at få et billede af situationen i Derna. Der er meget information i omløb, men meget lidt bekræftes fra officiel side. Vi kan ikke få lov at tage ind i Derna. Andre journalister, der er i byen, har fået besked om, at de skal rejse ud.

- I stedet har vi her til aften fået at vide af myndighederne her i det østlige Libyen, at vi skal rejse ud af denne del af landet, siger Nanna Muus Steffensen.

Folk er i sorg, i chok

I aftes var tusindvis af demonstranter på gaden i Derna for at vise deres utilfredshed med myndighederne. Meget tyder på, at de to bristede dæmninger ikke var ordentligt vedligeholdt, og det vækker selvklart vrede blandt indbyggerne.

- De overlevende i Derna kræver, at de ansvarlige for, at dæmningerne ikke var blevet vedligeholdt, bliver stillet til ansvar. Og så kræver de, at byen bliver genopbygget. Folk er i sorg, i chok, og der vokser en vrede. Folk i hele Libyen spørger sig selv, hvordan det kunne ske, siger Nanna Muus Steffensen.

Ifølge en ny rapport fra den internationale forskergruppe, World Weather Attribution, har menneskeskabte klimaforandringer gjort det 50 gange mere sandsynligt, at der kommer ekstreme vejrhændelser i Libyen, som den, der har ramt landet.

Men rapporten konkluderer samtidig, at det er i kombination med blandt andet politisk ustabilitet og dårlig vedligeholdelse af dæmninger, at det ekstreme vejr er blevet til en humanitær katastrofe.

- De overlevende i Derna forstår godt, at katastrofen ikke kun skyldtes det ekstreme vejr, men også at dæmningerne ikke var vedligeholdt, og at indbyggerne ikke blev advaret, siger Nanna Muus Steffensen.

Det franske nyhedsbureau, AFP, har talt med en libysk mand, der er bosat nær en af de bristede dæmninger. Han fortæller, at han i årevis har forsøgt at advare myndighederne om dæmningernes ringe forfatning.

- For to år siden var der allerede utætheder i den store dæmning, selvom den kun var halvt fyldt med vand. Vi advarede bystyret og krævede reparationer, siger den 48-årige mand, Abdelqader al-Omrani, til AFP.