DR-korrespondent i München: Tyskere lettede over at det ikke var terror

Tyske medier spekulerer i, om 18-årig gerningsmand ville hævne mobning i skolen, fortæller DR's Tysklands-korrespondent.

Angrebet på ni personer i München i fredags var tilsyneladende "et regulært masskeskyderi uden nogen form for politisk motivation", siger Michael Reiter, DR's korrespondent i Tyskland. (Foto: Christof Stache © Scanpix)

Fredagens skyderi i München viste sig ikke at være politisk motiveret terror.

Og det er en lettelse for tyskerne, siger DR’s korrespondent i Tyskland, Michael Reiter.

- Både almindelige tyskere og i de politiske kredse er man lettet, siger han.

- Ikke mindst fordi, at endnu et terrorangreb i Tyskland ville have givet den nationalistiske højrefløj, partiet Alternative für Deutschland, ekstremt meget vind i sejlene. Mere end de har i forvejen.

Besat af masseskyderier - men ikke terrorist

Det var politiet, der i går på et pressemøde sagde, at der ikke var nogen tegn på, at den 18-årige gerningsmand, der tog livet af ni personer og derefter sig selv, havde nogen forbindelse til terrororganisationen Islamisk Stat.

Indicierne peger i en anden retning, forklarer Michael Reiter.

Hjemme hos den 18-årige er der blevet fundet en bog og andre data, der vidner om en stor begejstring for masseskyderier. Den tysk-iranske teenager havde også tidligere over for venner og bekendte forherliget et meget berygtet tysk masseskyderi fra 2009.

Derudover er det våben, som den 18-årige brugte fredag i og omkring indkøbscentret Olympia, af samme type som i skyderiet fra 2009, ligesom at Anders Breivik for fem år siden også brugte en såkaldt Glock-pistol som en ud af to våben.

En hævn for mobning i skolen?

Mens tysk politi fortsat efterforsker skyderiet, der blandt andet kostede tre tyrkere livet, spekulerer de tyske medier i et hævnmotiv, fortæller Michael Reiter.

- Han (gerningsmanden, red.) er angiveligt blevet mobbet af især tyrkiske og arabiske unge på den skole, han gik. Og ifølge tyske medier havde han udtænkt en ret avanceret hævnplan.

På Facebook havde den 18-årige angiveligt hacket en ung tyrkisk kvindes profil og udgivet sig for at være hende. En oplysning, som den tyske statsanklager har bekræftet. Fra profilen opfordrede han folk til at komme hen på en McDonald’s i nærheden af Olympia klokken 16.00 med ordene: "Jeg giver jer noget, hvis I vil have det, bare det ikke er for dyrt".

Det var netop her, at skyderiet startede små to timer senere.

- Det kan være en grund til, at mange af ofrene er af udenlandsk herkomst, siger Michael Reiter.

Det store ubesvarede spørgsmål er ifølge korrespondenten, hvordan en 18-årig har skaffet et ulovligt våben, der på det sorte marked koster flere tusinde euro.