Tema Nordkoreas missiltrussel

DR-korrespondent i Nordkorea: Styret prøver at sælge verdenspressen en illusion

Glansbilledet, som det nordkoreanske styre prøver at sælge til omverdenen, holder ikke, lyder det fra korrespondent.

Nordkoreanerne fejrer i weekenden 70-året for dannelsen af kommunistpartiet. (Foto: ED JONES © Scanpix)

Det er ikke mere end et døgn siden, at DR’s Asien-korrespondent, Philip Khokhar, ankom til det, der bliver kaldt verdens mest lukkede land – Nordkorea.

Selvom han har besøgt en lang række særprægede lande i sin tid som journalist, er det kommunistiske diktatur i det nordøstlige Asien nok det mest besynderlige land, han nogensinde har arbejdet i.

- Det er uden tvivl de mest indskrænkende betingelser, jeg nogensinde har arbejdet under. Der er ingen muligheder for at opleve landet, sådan som det i virkeligheden er, siger Philip Khokhar, der lige nu befinder sig på sit hotel i landets hovedstad, Pyongyang.

Det er uden tvivl de mest indskrænkende betingelser, jeg nogensinde har arbejdet under.

Philip Khokhar, DR’s Asien-korrespondent

- Ude i lufthavnen blev jeg mødt af en venlig, men bestemt mand, der følger mig overalt. Jeg kan ikke beslutte noget som helst, og jeg kan ikke kontakte kilder. Jeg er også kommet med masser af forslag til, hvad jeg vil foretage mig, men jeg har fået nej til det meste. Jeg ved heller ikke, hvad jeg i virkeligheden skal opleve resten af weekenden, siger DR’s korrespondent.

Skal vise magt

Det er første gang nogensinde, DR har fået lov til at sende live fra det ellers så hermetisk lukkede land.

Det sker i forbindelse med weekendens fejring af 70-året for dannelsen af kommunistpartiet, der den dag i dag sidder urokkeligt på magten.

Det sker på sædvanlig nordkoreansk vis med storstilede og pompøse militærparader, der er koreograferede ned til mindste detalje.

Tusindvis af nordkoreanere skal i weekenden hylde deres leder, den 32-årige Kim Jong-un. (Foto: damir Sagolj © Scanpix)

- Det er et signal til befolkningen om, at det er den kun 32-årige leder, Kim Jong-un, som styrer landet og militæret, hvis nogen skulle være i tvivl om det, siger Philip Khokhar.

Samtidig er det et kraftigt signal til arvefjenderne mod syd, Sydkorea, samt Japan og USA om, at de ikke skal tirre det nordkoreanske styre, som blandt andet råder over atomvåben.

Glansbilledet holder ikke

Det er ret tydeligt, at den illusion man prøver at sælge om, at Nordkorea er et lukket men lykkeligt land, ikke holder.

Philip Khokhar, DR's asien-korrespondent

Men ifølge DR’s Asien-korrespondent matcher det glansbillede, som det nordkoreanske styre prøver sælge til omverdenen, på ingen måde med realiteterne i landet, der blandt andet har måttet kæmpe med hungersnød.

- Jeg kan se, at der har været en vis økonomisk udvikling i Pyongang. Der er kommet skyskrabere, enkelte restauranter og forlystelsesparker. Men det er helt tydeligvis et ludfattigt land. Da vi skulle lande, kunne jeg se landområder, der på ingen måder var udviklede, siger han.

- Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det her er et topstyret land. Og det er ret tydeligt, at den illusion, man prøver at sælge om, at Nordkorea er et lukket, men lykkeligt land, ikke holder, siger DR’s Asien-korrespondent.