DR-korrespondent: Israel har lagt jernring om palæstinensisk by

Efter den påståede bortførsel af en israelsk soldat har Israel intensiveret angrebene mod byen Rafah, hvor soldaten skulle være forsvundet fra.

Israelske soldater med tanks ved grænsen til Gaza. (Foto: © Atef Safadi, Scanpix)

Det israelske militær har indledt en storoffensiv mod byen Rafah i Gaza, hvor en soldat ifølge militæret selv er forsvundet fra fredag.

I halvandet døgn har Israel bombarderet byen med artilleri og missiler fra fly. Det fortæller DR's globale korrespondent, Steffen Kretz, der i øjeblikket opholder sig i Gaza.

- Den foregår på den måde, at den israelske hær har lagt en jernring omkring store dele af byen Rafah, som er en by med flere hundrede tusind indbyggere.

Hvad der præcis sker i byen fremstår dog med en hvis usikkerhed, da DR's korrespondent ligesom alle andre journalister er forment adgang fra byen af det israelske militær, IDF.

- Men jeg hører fra folk, der er i byen, at mange civile er dræbt og såret, og at hospitalet i byen er evakueret efter granatnedslag. Så det lader til, at den israelske hærs svar på den påståede bortførelse koster dyrt for indbyggerne i Rafah, fortæller Steffen Kretz.

Kampen om verdens sympati

Når Israel går ud med historien om, at en af landets soldater er blevet bortført, så skyldes det formentlig, at der sideløbende med krigen i Gaza, også er en kamp om at vinde verdens sympati.

Det kan nemlig få betydning for, hvordan omverdenens politiske ledere vælger at agere i forhold til konflikten, forklarer Steffen Kretz.

- Hvis vi bare husker bare to dage tilbage, så talte vi jo alle sammen om, hvordan Israel havde bombet en FN-pigeskole her i Gaza, hvor 3000 flygtninge lå og sov - mange blev dræbt og mange blev såret. Det lagde pres på Israel, og det var årsagen til, at våbenhvilen startede i går. Den varede så kun to timer.

- Nu taler hele verden om den formentligt bortførte israelske soldat, og det lægger pres på Hamas. Det skift i fokus har givet Israel et spillerum, og det er min vurdering, at den israelske hær bruger det spillerum til at nå så mange mål militært, som den kan, inden der igen opstår en situation med en våbenhvile.

Obama har krævet soldat løsladt

Den påståede bortførsel af en 23-årig soldat har fået den amerikanske præsident, Barack Obama, til at kræve ham løsladt øjeblikkeligt, da det ellers ville kunne obstruere fredsforhandlingerne.

Samtidig understregede Obama flere gange fredag, at Israel har retten til at handle i Gaza. Men den melding vækker blot undring på den palæstinensiske side, fortæller Steffen Kretz.

- Her i Gaza, hvor der i øvrigt er bombardementer og har været det hele dagen, har man svært ved at forstå, hvordan en forsvunden soldat kan få selv USA's præsident på barrikaderne. Her der har man et helt andet perspektiv.