DR-korrespondent: Kina-trætte taiwanesere jubler over ny præsident

I Taiwan har befolkningen udtrykt et klart ønske om afstandstagen til Kina, fortæller DR-korrespondent Philip Khokhar.

Tsai Ing-wen sikrede sig en jordskredssejr ved valget. (Foto: damir Sagolj © Scanpix)

Tsai Ing-wen, der leder Taiwans største oppositionsparti, DPP, bliver landets første kvindelige præsident.

Tsai Ing-wen sikrede sig i går en jordskredssejr med omkring 60 procent af stemmerne mod 30 procent til Eric Chu fra det tidligere ledende parti KMT.

- Hun har lovet folk, at økonomien skal blive bedre. Mange synes, de rige er blevet for rige, og middelklassen har det svært. Lønningerne er ikke steget i mange år, men det er priserne, fortæller DR's korrespondent Philip Khokhar.

Den nye præsident er kendt for at have en kritisk linje over for Kina.

- Tsai Ing-wen mener, at Kina har for stor indflydelse, og kinesiske erhvervsinteresser har for stor magt. Især de unge her på øen ønsker ikke et Taiwan, der er så tæt på Kina som i dag, siger Philip Khokhar.

KMT har udover præsidentposten mistet parlamentarisk flertal. Det er første gang, partiet mister kontrol over øens lovgivende forsamling.

- Det er en form for nedsmeltning af KMT, som har styret Taiwan det meste af historien. Tsai Ing-wen fik næsten dobbelt så mange stemmer som Eric Chu - de fik et overvældende flertal i parlamentet, og det er første gang nogensinde. Det siger noget om den folkestemning, der støtter hendes projekt, og det er ikke noget, man bryder sig om i Kina, understreger Philip Khokhar.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk