DR-korrespondent: Knasterne er stadig for store til nye fredsforhandlinger

Forhandlinger om fred i Syrien skulle være begyndt mandag. Men parterne er for langt fra hinanden til at begynde, fortæller DR's korrespondent.

Civilbefolkningen i Syrien lider frygteligt i øjeblikket, fortæller Steffen Gram, international korrespondent for DR Nyheder. På billedet er det flygtninge og migranter på grænsen ind til Serbien. (Foto: ARMEND NIMANI © Scanpix)

Fredsforhandlingerne om den blodige borgerkrig i Syrien skulle være begyndt mandag i Schweiz.

Men tirsdag eftermiddag er der fortsat helt stille i FN's europæiske hovedkvarter i Genéve, hvor forhandlingerne skal foregå.

- Vi ved simpelthen ikke, hvornår eller om de går i gang. Vi ved, parterne har modtaget invitationerne inden for de seneste timer, fortæller Steffen Gram, DR's internationale korrespondent.

Han fortæller, at den vestligt og arabisk støttede opposition i øjeblikket befinder sig i den saudiarabiske hovedstad, Riyadh, hvor det diskuteres, om de overhovedet skal møde op i Genéve.

- Der er nogle store knaster. Blandt andet russernes krav om, at de syriske kurdere skal med i en delegation, som skal forhandle med i Genéve.

- Her argumenterer Vesten, at disse syriske kurdere kæmper mod IS og ikke præsident Bashar al-Assad. Men konferencen skal handle om Assad og det Syrien, han råder over, siger Steffen Gram.

I øjeblikket er der ikke tale om reelle fredsforhandlinger, men en form for positionering, fortæller Steffen Gram, der ikke forudser fred lige foreløbigt:

- De har jo sikkerhedsrådets beslutning i ryggen, hvor alle stormagter har sagt ja til fred. Men at det skulle gælde for hele Syrien er helt usandsynligt. Men sigtet er flere lokale våbenhviler sådan lidt efter lidt. Og i takt med det kan man komme civilbefolkningen til undsætning, som virkelig lider i øjeblikket, siger Steffen Gram.