DR-korrespondent om Ukraine-aftale: To punkter volder kvaler

Alle journalister i Minsk blev kaldt ind i det lokale, hvor en fælles udtalelse om Ukraine skulle offentliggøres. Men de sidder der endnu.

Hvis der er indgået en aftale for Ukraine vil forsoningsarbejde tage år og måske generationer, mener DR's Ruslandskorrespondent Matilde Kimer. (© DR)

Statsledere fra Ukraine, Rusland, Frankrig og Tyskland er efter nattens forhandlinger blevet enige om en aftale for det østlige Ukraine, men det er endnu uklart, hvad de er enige om.

- Alle journalister blev kaldt ind i det lokale, hvor en fælles udtalelse skulle offentliggøres, og derfor troede man, at der var en aftale. Men de sidder der endnu, siger Matilde Kimer, der er DR's Ruslandskorrespondent.

- Det forlyder, at parterne næsten er enige om et stykke papir med 12-13 punkter, og at det er to punkter, der volder kvaler. Men vi ved ikke noget med sikkerhed, siger hun.

Fronternes placering i spilHun gætter på, at uenighederne handler om, hvorvidt parterne skal trække sig tilbage til, hvor de stod ved våbenhvileforhandlingerne i september, eller til hvor de står nu.

Desuden diskuteres det, om der skal indsættes en fredsbevarende styrke, og om russiske styrker i givet fald skal indgå i den.

- Vi ved ikke, om der er tale om en aftale eller en hensigtserklæring. Det er en falliterklæring, hvis det ikke er en bindende aftale, fordi det betyder, at parterne har siddet en hel nat uden at kunne blive enige, siger Matilde Kimer.

Oprørere afgiver ikke en centimeter

De russiske oprørere sidder i en sekundagruppe, og er ikke med til forhandlingerne, og deres melding før fredsforhandlingerne var, at de ikke afgiver en centimeter af den jord, de har kæmpet for.

- Putins store opgave bliver at lægge pres på dem og eventuelt lukke grænserne for leverancer af våben og soldater, hvis det er det, der skal til, siger Matilde Kimer.