DR-korrespondent: Udlændingepolitikken har fyldt alt i Østrig

Et stort skridt mod højre sender unge Sebastian Kurz på vej mod kanslerposten.

Sebastian Kurz står til at tage kanslerposten, når østrigerne går til valg i morgen. (Foto: VALDRIN XHEMAJ © Scanpix)

I morgen går østrigerne til valg, og alt tyder på, at den unge fremadstormende Sebastian Kurz tager magten og bliver valgt til ny kansler i Østrig.

31-årige Sebastian Kurz repræsenterer det kristen-konservative parti, ÖVP - Österreichische Volkspartei. I meningsmålingerne står ÔVP til mere end 25 procent af stemmerne.

- I forhold til meningsmålingerne ser det ud til at lykkes. Han har kæmpe stor popularitet ikke bare i sit eget parti, men i Østrig i det hele taget, lyder det fra DR's korrespondent i Østrig Karin Axelsson.

I 2013 blev han som 27-årig Østrigs udenrigsminister - den yngste af sin slags i verden. Dette forår vandt han så formandsposten i sit parti, ÖVP.

Partiet har skiftet farve fra sort til turkis, og der står ikke længere ÖVP på stemmesedlen – men liste Sebastian Kurz-det nye Folkeparti. Ifølge Kurz er partiet ikke længere et parti - men en politisk bevægelse.

- Han har ikke bare brugt sin popularitet til at overtage platformen fra Frihedspartiet. Men også brugt sin personlige popularitet til en personlig valgkamp. Så nu hedder det ikke det konservative parti, men liste Sebastian Kurz, siger Karin Axelsson.

Topkandidat for Frihedspartiet Heinz-Christian Strache og det kristen-konservative partis Sebastian Kurz. (Foto: Leonhard Foeger © Scanpix)

Alle er rykket til højre

En hård udlændingepolitik har gjort, at Kurz og hans parti har genvundet en del af de vælgere, der havde søgt mod det højreorienterede parti FPÖ for en hårdere kurs på flygtninge- og udlændinge området.

- Det har fyldt alt i Østrig. Lige fra hvordan man stopper islamiseringen af Østrig til, hvordan man får sat en stopper for flere immigranter og flygtninges ankomst til Østrig og hvilke velfærdsydelser, man skal have, når man først er kommet til Østrig, fortæller DR's korrespondent i Østrig Karin Axelsson.

Efter 10 år med socialdemokratiske kanslere vil der med sikkerhed ske et stort sving mod højre. Socialdemokratiet ser ud til at skulle i opposition som landets tredjestørste parti.

- Det er ikke kun højrefløjen, der deltager i udlændingedebatten. Det er alle de store etablerede partier, der er trådt et gevaldigt skridt mod højre. Men ikke mindst de konservative, der står til at blive de helt store sejrsherrer, siger Karin Axelsson.

Kurz’ farvel til regeringssamarbejdet med socialdemokraterne, vil åbne op for, at det højreorientede FPÖ - Frihedspartiet, Jørg Haiders gamle parti, kan ende i regering med ÖVP efter valget.

Facebook
Twitter