DR-korrespondent: Våbenhvilen i Ukraine er lige til skraldespanden

Der har været 2400 brud på våbenhvilen, og det er værre efter valget i Østukraine, siger OSCE-repræsentant.

Natos øverstkommanderende i Europa, general Philip Breedlove, beskylder Rusland for at sende kampvogne, artilleri og kampstyrker til det østlige Ukraine for at hjælpe oprørerne. (Foto: MENAHEM KAHANA © Scanpix)

Våbenhvilen i Ukraine, som Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) overvåger, er så godt som død, siger en repræsentant for organisationen til den østrigske avis Die Presse.

Den holdning deler DRs korrespondent i Ukraine, Matilde Kimer, som følger konflikten på nærmeste hold.

- Det, der kan blive resultatet af de seneste døgns kampe, er, at man endeligt tager det stykke papir, man skrev våbenhvilen på, og smider det ud i skraldespanden. Ingen af parterne har overholdt aftalen særlig grundigt, og retorikken lige nu tyder på, at man smider alle forsøg på forhandling ud, siger Matilde Kimer.

Våbenhvilen blev aftalt i den hviderussiske hovedstad, Minsk, den 5. september efter mange ugers kampe mellem prorussiske oprørere og den ukrainske hær i den østlige del af landet.

Over 4000 mennesker er dræbt

Man kan nu knapt tale om en våbenhvile længere, siger Ihor Prokoptjuk fra OSCE.

- Siden Minsk-aftalen har vi haft 2400 brud på våbenhvilen fra militante grupper. Over 100 ukrainske soldater og snesevis af civile er dræbt, påpeger han.

Våbenhvilen er dagligt blevet brudt og i endnu højere grad, efter at separatisterne i forrige weekend gennemførte et valg på deres egne betingelser i det østlige Ukraine. De vestlige lande og Ukraine har kaldt valget ugyldigt, mens Rusland har godkendt det.

Dødstallet under konflikten har passeret 4000.

Russiske benægtelser er ikke troværdige

Ukraine og senest Natos øverstkommanderende i Europa, general Philip Breedlove, beskylder Rusland for at sende kampvogne, artilleri og kampstyrker til det østlige Ukraine for at hjælpe oprørerne.

Beskyldningerne benægtes af Rusland, men de russiske benægtelser er ikke længere troværdige, mener lektor på Forsvarsakademiet Claus Matthiesen.

- Det forhold, at køretøjerne er umarkerede og uden nummerplader, og at russerne benægter et hvert kendskab til dem, er næsten den bedste indikation på, at det er russiske køretøjer. Det er et mønster, vi har set gentage sig adskillige gange i denne konflikt, påpeger Claus Matthiesen over for DR Nyheder.

Ihor Prokoptjuk fra OSCE hævder, at de ukrainske styrker ikke har brudt våbenhvilen. Kun når de angribes, svarer de igen.

/ritzau/Reuters/DR Nyheder