DR møder Sveriges svar på Brostrøm i buffetkantine: Vi får se, hvem der klarer det bedst

Den svenske statsepidemiolog mener ikke, at Sverige burde gøre som Danmark.

- Jeg synes, du skal tage for dig af buffeten, siger Anders Tegnell og peger på den fritstående buffet. Håndspritten er ikke til at få øje på.

Det er ham selv, der har foreslået, at vi laver interviewet i Folkhälsomyndighetens - Sveriges svar på Sundhedsstyrelsens - kantine.

- I serverer stadig buffet?

- Ja, den er super god!

Sveriges Folkhälsomyndighets kantine er fortsat åben med fritstående buffet. Foto: Annika Wetterling

Anders Tegnell er Sveriges statsepidemiolog og har sin daglige gang her i bygningen. Når ikke han altså stiller op til tv-interviews eller står på pressemøderne for at fortælle svenskerne om myndighedernes håndtering af coronavirusset i Sverige.

For det er ham, der tegner de store linjer for Sveriges håndtering af det lige nu.

Ikke nok beviser

Sveriges grænser er fortsat åbne for EU-borgere, og skolerne er heller ikke lukket ned, fordi der ikke findes gode nok beviser på, at det vil afhjælpe smittespredningen, fortæller han.

Anders Tegnell har samme rolle som Søren Brostrøm, den danske direktør for Sundhedsstyrelsen, og det er ham, der har stået for størstedelen af pressemøderne her i Sverige, uden den svenske statsminister Stefan Lövfen ved sin side.

Måske derfor er han også én af de mest omdiskuterede personer i Sverige lige nu, og journalisterne spørger gang på gang: Hvorfor gør vi ikke som Danmark og resten af Europa?

Vi stillede ham samme spørgsmål:

Ifølge Anders Tegnell giver det ikke længere mening at lukke grænserne, og en lukning af alle skoler vil kunne føre til øget spredningen af coronavirus.

Danmark ser ud til at have reageret lige lovlig hurtigt, mener han:

Anders Tegnell understreger, at han arbejder tæt sammen med den svenske statsminister, Stefan Lövfen, og at de har et godt samarbejde.

Mange svenskere har tiltro til myndighedernes håndtering, men de har også fået kritik for deres håndtering af coronavirusudbruddet i Sverige. Særligt statsepidemiologen selv.

Blandt andet vakte det undren, at Tegnell valgte at rejse til Somalia 8. marts for at hjælpe til med at opbygge det somaliske sundhedssystem, mens han overlod håndteringen af coronakrisen til sin stedfortræder.

I begyndelsen af måneden gik et klip af Tegnell, der hoster i sine hænder under en pressekonference, viralt, hvilket han selv betegner som en del af en had- og mobbekampagne mod ham.

1.279 personer er indtil videre testet positive for coronavirus i Sverige. Ti er døde som følge af virusset.

Hvad har de gjort i Sverige?

  • Alle gymnasieelever og universitetsstuderende er sendt hjem.

  • Alle, der bor i Stockholm og kan arbejde hjemmefra, opfordres til at gøre det.

  • Alle, som har symptomer på coronavirus, ældre og svage opfordres til at blive hjemme, og ikke flere end 500 mennesker må samles ét sted.

  • Unødvendige rejser til udlandet frarådes. Det samme gælder "unødvendige" besøg på hospitaler og plejehjem.

  • Kommuner og friskoler har fået ansvaret for at lukke skolerne, hvis det bliver nødvendigt.

  • Regeringen har givet 75 millioner svenske kroner til den svenske redningstjeneste MSB for at lave informationskampagne om coronavirusset.

  • Regeringen giver op til 300 milliarder svenske kroner i støtte til erhvervslivet.