DR på Krim: Bevæbnede mænd stormede pludselig mit hotel

Hotel Moskva i byen Simferopol fik besøg af mænd, der mindede om elitesoldater, lørdag aften.

Hotel Moskva på Simferopol fik lørdag aften besøg af mænd, der mindede om elitesoldater, fortæller DRs reporter Matilde Kimer. (© DR)

Hvad skete der lige der?

Sådan siger DR Nyheders Matilde Kimer lørdag aften, da elitesoldater lige pludselig væltede ind på Hotel Moskva i byen Simferopol på Krim. Et hotel, som er indtaget af vestlige journalister dagen inden, at beboerne på Krim går til folkeafstemning om, hvorvidt halvøen skal løsrive sig fra Ukraine eller ej.

Pludselig kom en række bevæbnede og maskerede mænd løbende ind i hotellets lobby og stormede op på etagerne ovenover.

Mathilde Kimer selv sad og spiste aftensmad på en restaurant et stykke derfra, men hendes udenlandske journalistkollegaer skriver på Twitter, hvad der sker.

Spidsen af et automatvåben

- Vi skynder os ud i vores bil og kører tilbage til hotellet. Da vi kommer frem, får vi fortalt, at nogle af de andre hørte larm ude fra gangen, og da de åbnede dørene ind til deres værelser, blev de mødt med spidsen af et automatvåben og beordret ind på værelserne igen. Andre oplever det modsatte - de bliver beordret ud af deres værelser, for på den måde kan de bevæbnede og maskerede gennemrode deres ting, fortæller hun.

Men hvorfor i alverden optrinnet sker, er der forskellige forklaringer på.

- Nogle af de her eliteenheder, som det virker til at være, fortæller, at vi slet ikke skal være bekymrede. Det er en øvelse, de laver, og er skam helt normalt. Andre siger, at de leder efter en bevæbnet person - en terrorist - på hotellet, fortæller Matilde Kimer.

Men de vestlige journalister har en mistanke om, at der hverken er tale om en øvelse eller en terrorist. De tror, det hele er en skræmmekampagne med det ene formål at gøre journalisterne bange for at rapportere fra Simferopol og folkeafstemningen søndag.

Ret surrealistisk

- Lige nu står der ret mange journalister nede i lobbyen og snakker, for det var et ret surrealistisk scenarie. Pludselig løber sortmaskerede og svært bevæbnede mænd rundt på hotellets gange. Men nu er alt helt normalt. Der var hverken mærker på deres uniformer eller nummerplader på varevognene, som de kom kørende i. Så vi ved ikke, hvem de var, og de forsvandt nogenlunde lige så hurtigt, som de kom, fortæller hun.

Matilde Kimer og hendes øvrige kollegaer fra DR skyndte sig at tjekke deres eget udstyr.

- Vi skal sikre nogle optagelser, som vi har lavet i dag. Vi har lavet interviews og optagelser med nogle mennesker, som vi har lovet ikke må blive vist på hverken ukrainsk eller russisk TV, fordi de her mennesker frygter for deres liv, fortæller hun.

Heldigvis ser det ud til, at ingen har rodet i danskernes ting.

Facebook
Twitter