DR til COP21: Aftenens skurke-pris gik til nye klima-helte

En gruppe lande blev tirsdag aften hyldet for deres klimaambitioner på FN's klimatopmøde i Paris.

Det er 950 NGO'er, der kan indstille og nominere de lande, som de mener, har gjort mest for at afspore klimaforhandlingerne. (Foto: Per Bang Thomsen)

Normalt er det "klima-skurkene", der bliver slæbt igennem sølet, når ”Fossil of the Day”-prisen bliver uddelt på FN’s klimatopmøde.

Prisen bliver uddelt hver aften, og den går normalt til det land, som har gjort mest for at afspore dagens klimaforhandlinger.

Men ved aftenens uddeling havde ”The Climate Action Network”, der står bag prisen, vendt det hele på hovedet.

Netværket, der består af 950 NGO’er fra 115 lande, havde nemlig valgt at hylde en gruppe "klima-helte" med den såkaldte ”Ray of the Day”-pris.

Prisen gik til 43 lande fra ”Climate Vulnerable Forum”, der mandag besluttede, at de blandt andet vil være helt fossilfrie i 2050.

Gruppen tæller lande som Afghanistan, Puerto Rico og Filippinerne, og ifølge netværket er beslutningen så ”stor og modig”, at den får resten af verdens lande ”til at ligne oldtidslevn”.

Prisen har været en fast tradition på klimatopmøderne siden 1999, og Folkekirkens Nødhjælp er en af de NGO’er, der er med til at uddele den.

Og ifølge Signe Cecilie Mathiassen, der er i Paris for NGO'en, er det godt, at der bliver sat fokus på de lande, der ikke gør en stor nok klimaindsats.

- Men det er også vigtigt at fremhæve de lande, som gør en god indsats. Det er vigtigt at få fokus på, at der også er positive klimahistorier, siger hun.

Facebook
Twitter