DR til COP21: Diplomater krammer, jubler og smiler

Der er glæde i konferencecentret i Paris, efter verdens lande lørdag er blevet enige en global klimaaftale.

(Foto: Francois Guillot © Scanpix)

Det brede smil og de løftede Rocky-arme afslører det hele.

- Vi gjorde det!, råber den unge, mørkhårede diplomat.

- Vi gjorde det!, gentager han, inden han fortsætter forbi pressen, der har taget plads foran indgange til plenarsalen.

Det er ikke mere end et kvarter siden, at småsnakken pludselig blev overdøvet af jubel og taktfaste klapsalver fra de hundredvis af diplomater og ministre, der havde ventet i salen i en god times tid.

En ældre, mørk mand i jakkesæt kommer gående med opadvendte tommelfingre, og rundt om bliver det formidlet live på alt fra fransk og italiensk til norsk og japansk, at dette øjeblik er historisk: At verdens lande er blevet enige om en klimaaftale.

- Det var meget intenst og overvældende, da vi blev enige. Det er fantastisk, at landene er blevet enige om at sætte klimaet som førsteprioritet, siger Sveriges miljø- og klimaminister, Åsa Romsom, da hun kommer forbi.

Ikke perfekt, men stadig historisk

Efter næsten to ugers maratonforhandlinger, hvor knaster er blevet høvlet af, og hvor kompromisser er blevet indgået, er klimaaftalen endelig faldet på plads.

I dryp kommer diplomaterne og ministrene ud fra salen. De smiler, krammer hinanden, og siger tillykke. De har arbejdet i døgndrift på at få aftalen på plads. Og nu har alle landene sagt god for den, selvom der til det sidste var nervøsitet om, hvorvidt lande som Nicaragua, Ukraine og Tyrkiet ville acceptere den.

- Vi skal være glade og fejre det. Aftalen er ikke perfekt, men vi har en juridisk bindende aftale. Det er historisk, siger Nura Jibo, der er delegeret fra Nigeria, inden han smutter videre.

Facebook
Twitter