DR til folkefest i Zimbabwe efter Mugabe-exit: 'Folk er fuldstændig ekstatiske'

Robert Mugabe har valgt at trække sig fra præsidentposten efter 37 år.

Det er udbrudt folkefest i Zimbabwe, efter at Robert Mugabe her til eftermiddag har valgt at trække sig fra posten som landets præsident.

Det fortæller DR's Afrika-korrespondent, Søren Bendixen, der befinder sig i landets hovedstad, Harare.

- Alle mennesker er gået fuldstændig amok. Folk vælter ud alle steder, og de tør næsten ikke at tro, at 37 år med Mugabe nu er slut, fortæller han fra en af gaderne i hovedstaden.

- Der er fest i gaderne, og alle bilhorn bliver trykket i bund.

Folk havde frygtet det værste

Det var landets parlamentsformand, Jacob Mudenda, som læste beskeden op fra den 93-årige Robert Mugabe, der nåede at sidde på præsidentposten i 37 år.

- Jeg, Robert Mugabe, træder hermed tilbage som præsident for Zimbabwe med omgående virkning, lød det i brevet, der blev mødt med jubel fra parlamentsmedlemmerne.

Robert Mugabe understregede samtidig, at det var hans egen beslutning at træde tilbage for på den måde at sikre en "rolig overdragelse af magten" i det sydafrikanske land.

Ifølge DR's Afrika-korrespondent har der dagen igennem været en spændt stemning i byen. I går valgte Robert Mugabe nemlig at se stort på den tidsfrist, som landets militær havde givet ham til at trække sig fra posten.

Og derfor var planen, at parlamentsmedlemmerne i dag skulle tage første skridt mod en rigsretssag mod Robert Mugabe.

- Folk havde ventet på, at lige præcis det her skulle ske. Men de havde samtidig frygtet, at det ville trække ud i ugevis, fortæller Søren Bendixen.

Jublen var også stor i Zimbabwes parlament, da parlamentsformanden havde læst brevet fra Robert Mugabe højt. (Foto: © Jekesai Njikizana, Scanpix)

'Vi er bare så glade'

Mange af indbyggerne i Harares gader går ifølge Ritzau rundt med billeder af landets hærchef, Constantino Chiwenga.

Det var ham, som i sidste uge satte Robert Mugabe i husarrest, efter at den nu forhenværende præsident havde fyret sin vicepræsident, Emmerson Mnangagwa, for at gøre plads til sin kone, den upopulære Grace Mugabe.

Det blev mødt med stor vrede fra både militæret og befolkningen, og konsekvensen blev, at Robert Mugabe i dag blev nødt til at trække sig.

Ifølge partisekretæren for regeringspartiet Zanu-PF, vil Emmerson Mnangagwa blive taget i ed som Zimbabwes næste præsident inden for de kommende to døgn. Han vil blive siddende på posten indtil 2018, hvor befolkningen skal til valg, oplyser partisekretæren ifølge Reuters.

Og mange indbyggere ser frem til, at der nu er forandring på vej i landet.

- Vi er bare så glade for, at tingene nu endelig vil ændre sig, siger den 32-årige damefrisør Togo Ndhlalambi til nyhedsbureauet AFP.

- Vi vågnede op hver morgen og ventede på denne dag. Dette land har været gennem slemme tider, siger hun.

Mange i Zimbabwe kan stadigvæk ikke forstå, at Robert Mugabe nu er fortid i landet. (Foto: © KIM LUDBROOK, Scanpix)

Mugabes store fald

Da Robert Mugabe vandt sit første valg i 1980, var Zimbabwe ellers et både velfungerende og rigt land, og bruttonationalproduktet per indbygger lå et pænt stykke over gennemsnittet i regionen.

Men det gik hurtigt ned ad bakke for Robert Mugabe, som på det tidspunkt blev hyldet af mange som en frihedshelt, der havde skaffet landet selvstændighed fra kolonimagten Storbritannien.

Zimbabwes økonomi begyndte for alvor at køre af sporet i 1990'erne, da hans regering indførte en lov, som gav Robert Mugabe ret til at overtage jord fra deres hidtidige ejere, som primært var hvide landmænd.

Den store udrensning kom i 2000, da 4.000 hvide landmænd blev tvunget til at overdrage deres jord til staten.

Landbrugsproduktionen faldt med det samme, og da det sydlige Afrika samtidig blev ramt af to års tørke, blev Zimbabwe ramt af decideret hungersnød.

Da situationen var værst i 2008, oplevede landet en inflation på 500 milliarder procent, og året efter opgav landet sin egen valuta.

Selvom nedturen efterfølgende blev bremset, er landet aldrig kommet på økonomisk fode igen, og arbejdsløsheden er stadig tårnhøj.

Robert Mugabe er her sammen med sin kone, Grace Mugabe, som han egentlig havde tiltænkt pladsen som landets vicepræsident. Hvad der sker med dem nu, er uvist. (Foto: © Philimon Bulawayo, Scanpix)

USA håber på frit og fair valg

Det er ikke kun landets indbyggere, der håber på bedre tider i det sydafrikanske land.

Krisen er blevet fulgt tæt i resten af verden, heriblandt i Storbritannien. Her håber den britiske premierminister, Theresa May, at Robert Mugabes tilbagetræden giver landet "en mulighed for at skabe en ny, fri vej væk fra den undertrykkelse, der prægede hans styre".

Den amerikanske ambassade i Zimbabwe opfordrer ligeledes landets kommende ledere til at respektere de demokratiske spilleregler og sikre "et frit og fair valg" næste år.

- I aften er et historisk øjeblik for Zimbabwe. Uagtet hvilke kortsigtede overgangsordninger, regeringen end laver, så skal vejen føre til et frit, fair og inkluderende valg, lyder det i en meddelelse fra ambassaden.

Folket jubler sammen med landets militær, der var skyld i, at Robert Mugabe i sidste uge blev sat i husarrest. (Foto: © Tony Karumba, Scanpix)