DR ved valgsted i Catalonien: Folk har glædestårer i øjnene

Høj stemning ved Josep María Jujol-skolen i Barcelona, hvor de første vælgere har afgivet deres stemme.

Der var store smil ved Josep María Jujol-skolen i Barcelona, da catalonierne stemte her til morgen.

Det er en helt speciel søndag for catalonierne, som i dag skal stemme om regionens uafhængighed.

Det afspejles i høj grad ved Josep María Jujol-skolen i Barcelona, hvor DR’s journalist Sune Gudmann Christiani befinder sig, og hvor de første vælgere netop har været forbi stemmeboksen.

- De kommer ud med tårer i øjnene. En ældre mand sagde til mig, at det er en fantastisk dag, og at han aldrig har haft det bedre, siger Sune Gudmann Christiani.

Grundet tekniske problemer kom afstemningen ved Josep María Jujol-skolen først i gang omkring klokken 10.20, knap halvanden time efter det var planlagt. De første, som fik lov at sætte kryds, var ifølge Sune Gudmann Christiani ældre borgere.

- Her er høj stemning, og mange er meget rørte, siger han og tilføjer, at flere hundrede mennesker er mødt op ved skolen for at afgive deres stemme.

Passive politifolk

Flere steder i Catalonien har kampklædt politi blandet sig i afstemningen, konfiskeret stemmesedler og med magt fjernet folk, der har forsøgt at blokere valgstederne for dem.

Men ved Josep María Jujol-skolen er der anderledes rolig stemning.

- Der holder nogle politivogne på nogle sidegader i nærheden. Men de er ikke kampklædte og forholder sig passivt, siger Sune Gudmann Christiani.

Afstemningen er af Spaniens Højesteret erklæret forfatningsstridigt og dermed ulovlig. Derfor har de spanske myndigheder beordret, at valgstederne skal lukkes.

Facebook
Twitter