DR viser Guldbrandsen-dokumentar om Afrikas fattigdom

I en ny dokumentarfilm undersøger Christoffer Guldbrandsen, hvorfor Zambia er blandt verdens fattigste, når det er så rigt på naturresurser.

I en ny dokumentarfilm undersøger Christoffer Guldbrandsen, hvorfor Zambia er blandt verdens fattigste, når det er så rigt på naturresurser. (© DR)

Fra i dag og en uge frem sætter den globale kampagne "Why Poverty" fokus på spørgsmålet: Hvorfor eksisterer fattigdom?

Det sker på over 70 tv- og radiostationer over hele verden.

Journalist og filminstruktør Christoffer Guldbrandsen har vendt blikket mod Afrika i sin nyeste dokumentarfilm. Den bliver sendt på DR1 søndag aften.

I filmen "Tyveriet af Afrika" rejser Christoffer Guldbrandsen rundt mellem kobberminer, skattely og børser i hele verden for at finde ud af, hvorfor det afrikanske land Zambia er blandt verdens fattigste, når det er så rigt på naturresurser.

Guldbrandsen kigger i den forbindelse nærmere på det schweiziske forretningsimperium, Glencore, der er et af verdens største råstof- og mineselskaber.

Selskaber undviger skattebetalingHan undrer sig over, hvordan et selskab med en omsætning på over 1000 milliarder kroner om året, tilsyneladende ikke betaler skat i Zambia.

Det viser en lækket rapport fra de zambianske myndigheder.

- Jeg synes, at det er åbenlyst uretfærdigt, at et af verdens rigeste og største multinationale selskaber tilsyneladende snyder i skat i et af verdens fattigste lande, siger Christoffer Guldbrandsen til TV Avisen.

Han mener dog ikke, at de multinationale selskabers tilstedeværelse i Afrika er entydigt dårlig.

- Man skal holde fast i, at de her multinationale selskaber og deres investeringer i Afrika jo skaber vækst. De skaber arbejdspladser, og de har en række positive sideeffekter. Det jeg har forholdt mig til er, når de ikke overholder spillereglerne. Det er ikke en moralsk historie, det er en faktuel historie, der forholder sig til, at de tilsyneladende har snydt i skat, siger han

Kapitalflugt er større end ulandsbistandNår multinationale virksomheder flytter penge illegalt rundt mellem datterselskaber, beskattes de ikke i de lande, hvor de for eksempel udvinder råstoffer som kul, kobber og tin. De astronomiske beløb, der forsvinder fra Afrika, kom bag på Guldbrandsen.

- Det overraskede mig meget, at de multinationale selskaber trækker ca. 10 gange så mange penge ud af Afrika, som kontinentet får i bistand. Det er et ret skræmmende perspektiv, siger Guldbrandsen.

Som kontrast til Zambias fattigdom viser Guldbrandsen den velstand, indbyggerne i Schweiz nyder, fordi selskabet Glencore, har placeret sit overskud fra minerne der.

- Dem, der har magten er hvide og bor i Schweiz, og dem der ikke har nogen magt og bliver udnyttet, de er sorte og bor i Zambia. Så det her økonomiske magtrum, som ofte er helt usynligt for os, bliver pludseligt meget tydeligt, siger Christoffer Guldbrandsen.

Nu håber instruktøren at han med sin film kan være med til at sætte fokus på kapitalflugten fra Afrika.

- Jeg håber, at det, man tager med her, er en opmærksomhed om et system, som grundlæggende er forkert og uretfærdigt og bør rettes op.

Udviklingsminister: en vigtig film

Udviklingsminister Christian Friis Bach (Rad. V) er glad for filmen og dens fokus.

- Det er en vigtig film på et vigtigt tidspunkt. Det er helt afgørende at de enorme rigdomme, som Afrika har, kommer afrikanerne til gode. Ellers får vi aldrig bugt med fattigdommen, siger han til DR Nyheder.

Nødhjælpsorganisationen Ibis glæder sig også over dokumentarfilmen.

De afrikanske lande har nemlig meget begrænset mulighed for at stille noget op mod de store virksomheder.

- Mange lande i Afrika har overhovedet ikke nogen kapacitet, der kan måle sig med de multinationale selskaber. Resultatet er, at pengene fosser ud af ulandene. Hver gang vi bruger giver en krone i ulandsbistand, ryger der ti den anden vej, siger generalsekretær Vagn Berthelsen til TV-Avisen.

Se dokumentarfilmen "Tyveriet af Afrika" i aften klokken 22.00 på DR1

Facebook
Twitter