Drab på britisk politiker sætter gang i debatten: Er det for farligt at mødes med vælgerne?

Mens den myrdede Sir David Amess hyldes, afføder gårsdagens knivdrab heftige diskussioner.

Premierminister Boris Johnson (t.h.) og oppositionsleder Keir Starmer (i midten) stod i dag sammen om at mindes politikeren Sir David Amess, der blev myrdet under et vælgermøde i går. (Foto: Peter Nicholls © Ritzau Scanpix)

For mindre end et år siden udgav den konservative politiker Sir David Amess en bog om sine årtier som medlem af det britiske parlament.

Her begræd han, at det stigende antal angreb på britiske politikere "har delvist ødelagt den gode britiske tradition med, at folk åbent møder deres valgte politikere". Angrebene "kunne ske for enhver af os", skrev han.

I går fik den 69-årige konservative politiker ret på tragisk vis, da han blev knivdræbt under et vælgermøde i en kirke i sin valgkreds i Leigh-on-Sea i Essex øst for London.

Amess døde efter at være blevet stukket flere gange ved angrebet, som politiet betegner som en terrorhandling.

Sagen afføder fornyet debat om sikkerheden for britiske politikere og den britiske tradition med at møde vælgerne ansigt til ansigt.

Afføder stærke reaktioner

Mens et muligt terrormotiv gør drabet på parlamentarikeren unik, så er det langt fra første gang, at en britisk politiker bliver udsat for et alvorligt angreb. Det er faktisk sket fem gange siden årtusindskiftet, påpeger Tinne Hjersing Knudsen, DR's korrespondent i Storbritannien.

Hun fremhæver mordet Labour-politikeren Jo Cox, der i 2016 blev slået ihjel af en politisk motiveret højreekstremist.

I de senere år har et stigende antal trusler mod britiske politikere fået flere til at skrue op for sikkerheden og sat gang i debat om, hvor farligt det kan være at være politiker.

Denne debat er der nu for alvor tændt op i igen efter gårsdagens drab, siger Tinne Hjersing Knudsen.

- Reaktionerne er virkelig stærke. Det har omgående startet en heftig debat om det her koncept med de her vælgermøder, som de britiske parlamentsmedlemmer har i deres valgkredse. Det er noget, briterne er meget stolte af, men som der også var stor debat om efter drabet på Jo Cox i 2016.

Sir David Amess var ligesom mange af sine kollegaer ganske tilgængelig for offentligheden. Her reklamerer han for vælgermødet, der blev hans sidste. (Foto: Screenshot fra Twitter)

- Det vi ser her til morgen, er parlamentsmedlemmer, der enten siger, at det er så vigtig en tradition, at man skal fortsætte med det, eller også siger, at det viser, hvorfor det er for farligt, at man sætter sig ud et sted i sin valgkreds og er tilgængelig for enhver, der vil tale med en.

- Så der er meget stor debat om politikernes sikkerhed.

  • Den konservative politiker Tobias Ellwood siger efter drabet, at ingen parlamentsmedlemmer bør afholde ansigt til ansigt vælgermøder. Han foreslår i stedet, at man flytter interaktionerne over på Zoom eller tager møderne over telefonen. (Foto: DARREN STAPLES © Scanpix Denmark)
  • Formanden for Underhuset, Lindsay Hoyle, lover at gennemgå sikkerheden for de britiske parlamentarikere. Men han opfordrer samtidig politikerne til ikke at lade sig skræmme. "Intet vil stoppe demokratiet, intet vil forhindre os i at udføre vores pligter", lyder det fra formanden, der i går gennemførte et vælgermøde på trods af nyheden om angrebet. (Foto: UK Parliament/Jessica Taylor © Ritzau Scanpix)
  • Hvordan kunne det ske igen, spørger avisen Daily Star. (Foto: Screenshot fra Twitter.)
1 / 3

En af dem, der har blandet sig i debatten er Labour-politikeren Kim Leadbeater, som er søster til den myrdede Jo Cox.

- Det er vigtigt med gode folk i politik, men det er den her risiko, vi løber, og det her vil skræmme mange parlamentsmedlemmer, siger politikeren, der fortæller, at hendes partner nu har bedt hende om at droppe politik, fordi hun frygter for hendes sikkerhed.

- Der er så mange, der prøver at gøre det rigtige hver dag og prøver at udrette noget i politik, og så sker der sådan noget. Det er ufatteligt, at det kan ske. Jeg kan stadig ikke tro det, lyder det fra Kim Leadbeater.

Roses fra flere sider

Nyheden om den tragiske hændelse førte hurtigt til fordømmelse af drabet, men i den grad også hyldest af David Amess, som havde siddet i det britiske underhus i 38 år.

- Jeg mærkede det selv, da jeg var ude i Leigh-on-Sea i går. De lokale fortalte allesammen, at han var enormt tilstedeværende ude i valgkredsen og virkelig har gjort meget for at gøre en konkret forskel i folks liv derude, fortæller Tinne Hjersing Knudsen.

Premierminister Boris Johnson beskriver Amess som "et af de venligste og mildeste mennesker i politik":

Tinne Hjersing Knudsen har blandt andet mødt den uafhængige lokalpolitiker Alan Hart, som gennem årene mange gange har været i kontakt med David Amess.

- Han var altid klar til at lytte og gøre, hvad han kunne for at opnå et resultat for os, siger Alan Hart, der mener, at det er vigtigt, at politikerne fortsætter med at møde vælgerne ansigt til ansigt.

Alan Hart kendte Sir David Amess personligt gennem mange år (Foto: Tinne Hjersing Knudsen)

- Jeg synes, at det skal fortsætte. Det er et spørgsmål om adgang for vælgerne - vi skal have mulighed for at rådføre os med vores repræsentanter og tale med dem. Det er tydeligvis risikabelt, der har været andre sager i fortiden, men det er afgørende, at vælgermøderne fortsætter, og det er jeg sikker på, at de gør, siger han.

Alan Hart mener, at det kunne være en god idé med mere sikkerhed, men i sidste ende er det svært at gardere sig mod tragiske angreb, når vælgermøderne indebærer, at politikere står ansigt til ansigt med fremmede.

- I sidste ende har David løbet en risiko og betalt den ultimative pris.

Kendt for at repræsentere sit nærområde

En anden, der kendte Sir David Amess, er Kim Bildsøe Lassen, DR's tidligere korrespondent i Storbritannien.

- Han var en helt central kilde for mig og var en i Det Konservative Parti, jeg lærte at kende, straks da jeg flyttede til Storbritannien, siger han.

- Han hjalp mig i virkeligheden med at forstå brexitbevægelsen, og hvad det var for nogle dybereliggende årsager, der lå bag den lyst til at rive sig løs fra EU, siger Kim Bildsøe Lassen, der siger, at han gennem årene mange gange mødtes med en konservative politiker.

- Han spiller også en central rolle i den bog, jeg har skrevet om brexit, fordi han var god til at artikulere idéen om, hvorfor briterne gerne ville løsrive sig fra EU.

Kim Bildsøe Lassen interviewede blandt andet Sir David Amess i 2018 om netop brexit:

Og så var han en politiker, der gjorde meget ud af at repræsentere sit nærområde, siger Kim Bildsøe Lassen.

- Han var en politiker, der var meget optaget af at repræsentere den kreds, hvor han var valgt. Det var et stort og vigtigt kald for ham. Det er derfor, han var så vellidt derude på trods af nogle meget markante konservative holdninger, siger den tidligere Storbritannien-korrespondent, der peger på, at Amess blandt andet var abortmodstander og stærk i troen på, at Storbritannien var et stort og vigtigt land, der var blevet ydmyget af EU.

FacebookTwitter