Drab på populær musiker skaber voldsomme uroligheder i Etiopien

Mindst 81 mennesker er dræbt i sammenstød og talrige er anholdt.

Den etiopiske musiker Hachalu Hundessa blev begravet i dag. (Foto: Handout)

- Hachalu er ikke død. Han vil være i mit og millioner af oromoers hjerter for altid.

Sådan lød det fra enken Santu Demisew Diro, da hun tidligere i dag begravede sin mand.

Hachalu Hundessa blev skudt mandag aften af ukendte gerningsmænd. Han var elsket af millioner af mennesker for sit musiske talent, for sine sange om romantik og frihed for den befolkningsgruppe han tilhørte, oromo. Det er landets største etniske gruppe.

Hachalu Hundessa var én Etiopiens mest populære musikere. (Foto: Tiksa Negeri)

Drabet har fået følelser til at koge over og drevet tusindvis på gaden i forskellige protester. Ifølge politiet, har mindst 81 personer mistet livet.

Bander hærger rundt i hovedstaden Addis Abbeba, og opsøger slagsmål med etniske rivaler. Internettet er blevet lukket ned, i myndighedernes forsøg på at styre informationsstrømmen, mange er anholdt og militæret er sat til at patruljere.

Loading preview...

Nobelprisvinder på svær mission

Sidste år fik Etiopiens premierminister, Abiy Ahmed, Nobels fredspris for at skabe fred med nabolandet Eritrea, men også for sin indsats for at forsøge at samle et splittet Etiopien. Lige nu ligner det mere en drøm end virkelighed.

Premierministeren tilhører samme etniske gruppe som den populære sanger Hachalu Hundessa, og det var til tonerne af Hachalus sange, at Etiopien fik en regering med Abiy Ahmed i spidsen for to år siden.

Etiopiens premierminister Abiy Ahmed Ali modtog sidste år Nobels fredspris. (Foto: NTB Scanpix)

På trods af at oromoerne er landets største etniske gruppe, så var de blevet voldsomt undertrykt af skiftende regeringer, men i 2018 havde de fået nok.

Voldsomme protester tvang regeringen til at gå af, og Abiy Ahmed påtog sig den svære opgave at forsøge at få landets mange forskellige folkeslag til at leve sammen i fred i stedet for at bekrige og undertrykke hinanden.

Tusindvis af politiske fanger blev løsladt, der blev lovet reformer og udviklingen i Etiopien var pludselig et fornemt afrikansk forbillede. Om drabet på den populære musiker, lyder det fra premierministeren.

- I denne uge blev der begået en meget afskyelig forbrydelse mod kunstneren Hachalu Hundessa. De, der planlagde forbrydelsen, er dem, der ikke er tilfredse med de ændringer vi gennemfører, sagde Abiy Ahmed.

Loading preview...

- Vi står overfor ét af to valg. At falde i kritikernes fælde eller at undgå den og holde os på reformsporet. Vælger vi det første, så hjælper vi dem med at sikre vores undergang, lød det.

Hvem der står bag drabet, er endnu ukendt, men uanset hvem gerningsmændene er, så har det haft en tydelig effekt. Spændingerne i landet er blevet endnu større, og dermed gjort det endnu sværere for premierministeren at styre sin reformproces fremad.

Valg udsat

Abiy Ahmeds store eksamen skulle have fundet sted i august måned. Et demokratisk valg, hvor det ikke skulle være undertrykkelse og vold, der var på agendaen, men fredelige diskussioner om hvordan man skaber den bedst mulige fremtid for alle landets 110 millioner indbyggere. Det valg er blevet udskudt på ubestemt tid på grund af frygten for covid-19.

Umiddelbart kunne det virke bekvemt, for landet var langt fra parat til at gennemføre et fredeligt demokratisk valg. Spørgsmålet er nu, om premierministeren kan holde de mange forskellige interessegrupper i ro, indtil man kan gennemføre et valg.

På trods af, at premierministeren går forrest i forsøget på at skabe en demokratisk fremtid i stedet for de mere eller mindre diktatoriske regeringer, landet tidligere har haft. Så har Etiopien, under Abiy Ahmed, været vidne til en voldsomt stigning i politisk og etnisk motiveret vold.

Facebook
Twitter