Drabet på 33-årige Sarah Everard har sat gang i debat i Storbritannien: Hvorfor skal kvinder være bange for at gå alene hjem?

Sagen har fået både Boris Johnson, parlamentarikere og utallige almindelige kvinder på banen.

Drabet har vakt store følelser i Storbritannien. (Foto: © Dylan Martinez, Scanpix)

Den 3. marts var Sarah Everard på vej gennem Clapham i det sydlige London til fods. Hun var på vej hjem ved 21.30 tiden, efter at hun havde været hos en veninde.

Men så forsvandt hun.

Onsdag fandt man et lig i en skov 80 kilometer fra det centrale London, og i går bekræftede politiet, at der var tale om Sarah Everard.

En 48-årig politimand er anholdt i sagen og sigtet for bortførelse og drab på den 33-årige kvinde, beretter BBC.

Sagen om den forsvundne kvinde har vakt stor opmærksomhed i Storbritannien, og det slutter ikke med anholdelsen af den formodede gerningsmand.

Den har nemlig sat gang i en større debat omkring britiske kvinders sikkerhed.

Principiel diskussion

Den 48-årige politimand blev varetægtsfængslet i onsdags og bliver efter planen stillet for en dommer i dag.

Selv om sagen langt fra er afgjort, så har den i den grad sat gang i en heftig offentlig debat om vold og drab på britiske kvinder, fortæller Tinne Hjersing Knudsen, DR's korrespondent i Storbritannien.

- Det har startet en helt principiel diskussion om kvinders muligheder for at bevæge sig frit i dette samfund, fortæller hun.

Og diskussionen foregår ikke kun på sociale medier. Blandt andet parlamentarikere, organisationer og premierminister Boris Johnson har blandet sig i debatten oven på drabet på den 33-årige marketingmedarbejder.

Premierministeren siger, at han godt kan forstå, at sagen afstedkommer mange følelser:

Samtidig har sagen ramt en nerve i Storbritannien, fordi det langt fra er enestående, at en kvinde bliver slået ihjel af en mand, siger Tinne Hjersing Knudsen.

- Det sker utrolig ofte, siger hun og peger på, at Labour-parlamentarikeren Jess Phillips torsdag tog ordet i Underhuset og læste navnene op på alle de kvinder, der er blevet slået ihjel i løbet af det seneste år i sager, hvor mænd har været involveret i drabet.

Mange mennesker har i dag været forbi området, hvor man i dag havde tænkt sig at holde en mindehøjtidelighed for Sarah Everard. (Foto: © Justin Tallis, Scanpix)

- Det tog hende fire minutter at få læst alle de her navne op. Så det er en diskussion, som allerede pågår herovre - især i forbindelse med coronanedlukningen, hvor vi ved, at volden mod kvinder desværre er steget.

Kvinder deler vidnesbyrd

Sagen har fået mange kvinder til at fortælle om, hvordan frygten for overfald og overgreb ændrer deres måde at agere på. For eksempel ved at have nøglerne klar i hånden eller at dele deres livelokation med venner og familie via deres smartphone.

- Det er den form for vidnesbyrd, som kvinder nu deler, og mange kvinder i London, men også i resten af Storbritannien, er i oprør over den her sag, fordi det eneste, Sarah Everard gjorde, var at gå alene hjem om aftenen, siger Tinne Hjersing Knudsen.

Flere kvinder fortæller om, hvilke foranstaltninger de tager i hverdagen:

- Det kommer bag på mange mænd på sociale medier, når de hører, hvor mange foranstaltninger kvinder tager, når de for eksempel skal hjem efter et venindebesøg, som Sarah Everard skulle den 3. marts, siger korrespondenten.

- Så det giver en heftig debat om, hvad kvinder ikke kan, som mænd kan.

Her fortæller to kvinder fra London om deres strategier:

Hvorfor er det kvinders ansvar?

De mange kvinders vidnesbyrd og fortællinger om at leve i en tilstand af konstant beredskab, når de bevæger sig udenfor alene, har afstedkommet en større debat om, hvor ansvaret bliver placeret.

Her påpeger flere kritikere, at det er forkert, at kvinder skal ændre deres adfærd for ikke at blive udsat for vold fra mænd.

London-borgmester Sadiq Khan pointerer, at mange kvinder føles sig utrygge på grund af mænd:

Debatten har også ramt det britiske underhus. Her pointerede Labour-parlamentarikeren Harriet Harman tidligere på ugen, at mænd er årsagen til problemet, men at det er kvinder, der får besked på at ændre adfærd:

Senere i dag skulle der have været afholdt en mindehøjtidelighed i en park tæt på stedet, hvor Sarah Everard sidst blev set. Organisationen Reclaim These Streets har dog valgt at aflyse, fordi de frygter at komme på kant med de britiske coronarestriktioner, skriver BBC.