Drabsmand bag 68-oprør var Stasi-agent

En tysk gæsteprofessor ved Syddansk Universitet afslører, at politimanden, der dræbte en vesttysk student i '67, var spion for Stasi. Drabet satte gang i radikaliseringen den tyske studenterbevægelse.

I 1967 blev den vesttyske student Benno Ohnesorg skudt på klods hold af politimanden Heinz Kurras.

Sådan er historien om mordet, der udløste voldsomme uroligheder, blevet fortalt i 42 år. Nu viser nye oplysninger, at Kurras faktisk var spion for DDRs hemmelige politi Stasi.

Det er de tyske historikere, Helmut Mueller-Enbergs og Cornelia Jabs, der tilfældigt er faldet over oplysningerne i de enorme stasiarkiver, der nu er delvist tilgængelige for offentligheden.

Gæsteprofessor bag afsløringer

Helmuth Müller-Engbergs har været tilknyttet Institut for Historie på Syddansk Universitet som gæsteprofessor fra september 2008 og indtil denne måned. Og her vækker afsløringerne begejstring.

- Jeg tror, vi var mange historikere, der lige måtte snappe efter vejret, da vi fik det her at vide, siger adjunkt ved center for koldkrigsstudier på Syddansk Universitet, Thomas Wegener Friis til Fyns Stiftstidende.

Historien vendes på hovedet

Billederne af drabet var i 1960'erne med til at radikalisere den tyske studenterbevægelse og førte i sidste ende til dannelsen af terrororganisation Rote Armee Fraktion.

- Det er en begivenhed, de i Østtyskland brugte til at pege på, hvor onde de var i vesten. Det vender mange ting på hovedet det her, og det er måske endnu mere voldsomt, for de der tilhørte den yderste venstrefløj, også i Danmark, end det er for historikerne, siger Thomas Wegener Friis videre.

Spion gik fri

Både avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung og tv-stationen ZDF har beskæftiget sig med de nye afsløringer om drabet på Ohnesorg, der aldrig er blevet fuldt opklaret.

Heinz Kurras arbejdede for det vesttyske politis efterretningstjeneste og var i civil under demonstrationen 2. juni. Han blev siden frikendt to gange for uagtsomt manddrab.

NB. Efter publikationen af denne artikel har vi valgt at ændre artiklens overskrift. Læs mere om hvorfor her.

Facebook
Twitter