To dræbt af jordskælv i Japan og omkring 50 såret

Flere huse på japansk ø er begravet, og knap tre millioner hjem er uden strøm.

I byen Abira på den japanske ø Hokkaido er flere huse blevet beskadiget af det kraftige jordskælv, der ramte øen natten til torsdag. (Foto: REUTERS/Kyodo © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Et kraftigt jordskælv har dræbt en person og såret mindst 50 på øen Hokkaido i det nordlige Japan, skriver nyhedsbureauet AFP.

Ifølge Den Amerikanske Geologiske Undersøgelse (USGS) er jordskælvet målt til en beregnet størrelse på 6,6.

Jordskælvets epicenter ramte øst for byen Tomakomai, som ligger 68 kilometer fra øens hovedby Sapporo. Rystelserne kunne også mærkes i Sapporo, der har en befolkning på 1,9 millioner personer.

En 85-årig mand er fundet livløs i Tomakomai, oplyser det japanske beredskab. Han skal være faldet ned af trapperne i sit hus under jordskælvet.

Mindst 50 personer er blevet såret i de omkringliggende landsbyer.

Jordskælvet har forårsaget mindst fire jordskred, som har begravet flere huse og indespærret og såret flere personer.

Et jordskred har blandt andet ramt landsbyen Atsumi, hvor flere lavtliggende huse er blevet begravet. Omkring ti personer i Atsumi er efterfølgende bragt til hospitalet, en af dem med alvorlige skader. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Forsvaret har allerede tropper på omkring 4000 mand i gang og planlægger at opruste til omkring 25.000. Vi vil gøre vores bedste for at redde liv, siger Japans premierminister, Shinzo Abe, ifølge AFP.

De japanske myndigheder har modtaget hundredvis af opkald om savnede personer, skriver nyhedsbureauet AP.

Stort strømsvigt

Knap tre millioner hjem på Hokkaido er blevet efterladt uden strøm. Ifølge myndighederne kan der gå "flere timer" før strømmen vender tilbage.

Et atomkraftværk på øen blev midlertidigt sat ud af kraft efter jordskælvet, rapporterer det japanske public service-medie NHK.

En talsmand for den japanske regering advarer lokalbefolkningen om risikoen for efterskælv og opfordrer dem til at følge med i medierne.

Jordskælvet har ikke skabt risiko for en tsunami, oplyser det meteorologiske institut i Japan.

/ritzau/

Facebook
Twitter