To dræbt i muligt attentatforsøg mod minister i Libanon

Minister betegner skyderi som attentatforsøg. Krig i nabolandet Syrien har ført til spændt stemning i Libanon.

Libanon huser over en million syriske flygtninge, og det har skabt spænding i landet. Arkivfoto. (Foto: JAMAL SAIDI © Scanpix)

Bevæbnede mænd har søndag åbnet ild mod en bilkortege, hvor Libanons minister med ansvar for flygtninge befandt sig.

Bilkortegen kørte i en landsby i bjergene uden for hovedstaden, Beirut, da den blev beskudt, og to livvagter blev dræbt, siger ministeren, Saleh al-Gharib.

Han betegner det som et attentatforsøg:

- Det, der skete, var et væbnet baghold og et tydeligt attentatforsøg, siger han til den libanesiske tv-kanal al-Jadeed.

Søndag var der en spændt stemning i området, fordi tilhængere af et parti, PSP, der er imod den syriske regering, havde spærret vejene for at forhindre udenrigsminister Gebran Bassil i at besøge området. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Libanon er splittet

Libanon huser over en million syriske flygtninge, og det er en stor belastning for det lille land, og libaneserne er dybt splittede i spørgsmålet om krigen i nabolandet.

Gharib siger til libanesisk tv, at han var på vej til landsbyen Qabr Shamoun, da bilkortegen blev beskudt.

Ministeren tilhører Libanons drusiske mindretal, der er en forgrening af shia-islam, og er medlem af et parti, der er allieret med den militante libanesiske Hizbollah-bevægelse, og som støtter den syriske regering.

Men også druserne er dybt splittede i synet på krigen i Syrien. Det Progressive Socialistparti (PSP), der ledes af druser-veteranen Walid Jumblatt, er en skarp kritiker af Syriens præsident, Bashar al-Assad.

Skyderi mod tilfældige

I en udtalelse hævder PSP, at Gharibs livvagter skød "tilfældigt" mod nogle af de mennesker, der havde blokeret vejene for udenrigsminister Bassil.

PSP skriver ifølge nyhedsbureauet AP, at en af partiets støtter blev såret. Andre åbnede ild mod Gharibs bilkortege og dræbte to af hans livvagter.

For år tilbage var attentater mod libanesiske politikere hyppigt forekommende. Disse angreb var oftest rettet mod politikere, der var kritisk indstillet over for Assad-styret i Syrien.

Premierminister Saad Hariri, hvis egen far også blev dræbt i et politisk attentat, har talt med ledende medlemmer af de to partier og med landets sikkerhedstjenester i kølvandet på skyderiet i det højspændte bjergområde.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter