Dræbte to under BLM-uroligheder: Frikendelse af Kyle Rittenhouse endegyldig

Et enigt nævningeting frifandt fredag Rittenhouse for alle anklager.

Der er foretaget rettelser i artiklen, som indeholdt flere fejl:

Det har tidligere fremgået af denne artikel, at Jacob Blake, der blev skudt i Kenosha i august sidste sommer, var ubevæbnet, da skyderiet fandt sted. Anklagemyndigheden i delstaten Wisconsin har dog vurderet, at Blake under sit sammenstød med politiet var i besiddelse af en kniv - et forhold Blake også selv har erkendt.

Det fremgik samtidig af artiklens overskrift og af artiklen, at Rittenhouse bar et automatvåben. Det er ikke tilfældet. Der var derimod tale om et semiautomatisk våben. Vi beklager fejlen.

Det er også tilføjet til teksten, at skudofrene var hvide amerikanere, ligesom ordet "demonstration" i overskriften er ændret til "uroligheder".

Den dengang 17-årige Kyle Rittenhouse handlede i selvforsvar, da han sidste sommer skød og dræbte to personer og sårede en tredje under en Black Lives Matter demonstration i byen Kenosha.

Det blev et enigt nævningeting enige om fredag aften dansk tid. Den nu 18-årige Rittenhouse blev frifundet i samtlige anklagepunkter, som lød på drab, forsøg på drab og hensynsløs tilsidesættelse af andres sikkerhed.

Forsvaret har argumenteret med, at den 18-årige mand frygtede for sit liv, da han skød og dræbte 36-årige Joseph Rosenbaum og 26-årige Anthony Huber og skød og sårede 28-årige Gaige Grosskreutz, efter det kom til sammenstød mellem dem under voldsomme uroligheder på gaden i Kenosha.

Juryen skulle tage stilling til, om der var nogen som helst form for tvivl i deres sind i forhold til, om Rittenhouse havde handlet i selvforsvar, fortæller DR’s korrespondent i USA, Steffen Kretz.

- Det, der blev helt afgørende for sagen var en hel masse video, der blev optaget under de her uroligheder, blandt andet af vidner på stedet, men også dronevideoer, der kom frem under retssagen, siger han og fortsætter:

- Og der har juryen altså til sidst kommet frem til beslutning, at han handlede i selvforsvar, eller at der i hvert fald kunne være tvivl om, hvorvidt han havde handlet i selvforsvar. Og er der tvivl, så skal det komme den anklagede til gode. Derfor endte Rittenhouse med at blive frifundet i alle anklager, siger han.

Og dommen er endegyldig, fortæller Steffen Kretz.

- Den her afgørelse kan ikke ankes, og Rittenhouse kan heller ikke tiltales igen et andet sted for det samme, fordi det er der en regel om i amerikansk straffelov. Så derfor kan han forlade retten som en fri mand.

Kyle Rittenhouse viser her under retssagen, hvordan hans offer Gaige Grosskreutz ifølge den anklagede holdt sin pistol, inden Rittenhouse skød ham den 25. august 2020. Grosskreutz overlevede som den eneste af de tre skudofre. (Foto: © POOL New, Ritzau Scanpix)

En skurk og en helt

Skyderiet fandt sted sidste sommer, da der var Black Lives Matter-demonstrationer fra kyst til kyst i USA.

Demonstrationerne var startet i foråret efter drabet på George Floyd i Minneapolis, og i løbet af foråret og sommeren tog de til, efter flere sorte amerikanere blev skudt og dræbt af hvide betjente.

I Kenosha var der særligt voldsomme uroligheder, efter at politiet havde skudt en sort mand ved navn Jacob Blake. Blake blev skudt adskillige gange i ryggen.

Der er dog ikke blevet rejst sigtelser mod den betjent, der var involveret i skyderiet. Anklagemyndigheden i delstaten Wisconsin har vurderet, at Blake modsatte sig anholdelse og var i besiddelse af en kniv under sammenstødet med politiet. Jacob Blake overlevede, men blev lammet, og skyderiet skabte voldsom vrede i Kenosha.

I dagevis gik demonstranter på gaden, og i flere tilfælde blev lokale butikker plyndret og politistationer sat i brand.

Demonstranter i Kenosha den 24. august 2020, dagen inden Kyle Rittenhouse ankom til byen. (Foto: © KEREM YUCEL, Scanpix)

Det var i den situation, at Kyle Rittenhouse tog til byen bevæbnet med en semiautomatisk AR15-riffel, fordi han som civilist ville være med til at forsvare lokale virksomheder. Det var i hvert fald sådan han forklarede det på sociale medier og under retssagen, fortæller Steffen Kretz.

Netop konteksten for skyderiet betyder, at retssagen er forløbet under stor bevågenhed i USA, forklarer korrespondenten.

- Der opstod en heksekedel af følelser, spørgsmål om raceuroligheder, om politiet handlede rimeligt, hvide betjente over for sorte, som blev udsat for vold eller skyderier. Hele det spørgsmål er selvfølgelig utroligt følelsesladet, og derfor har sagen haft utrolig stor bevågenhed i USA, siger han og fortsætter:

- Rittenhouse er blevet en helt på højrefløjen, fordi han tog våben med og forsøgte at forsvare amerikanske virksomheder og forretninger, og på venstrefløjen er han en skurk, fordi han slog to mennesker ihjel og sårede en tredje.

De tre personer, som Rittenhouse skød, er alle hvide amerikanere.

Demonstranter både for og imod Kyle Rittenhouses uskyld har været på gaden foran domstolen i Kenosha, mens man afventede nævningetingets beslutning. (Foto: © scott olson, Ritzau Scanpix)

Lettelse og skuffelse

Kort efter dommen blev afsagt, var der forventeligt mange reaktioner, heriblandt fra USA's præsident og vicepræsident forholdt sig til den.

- Jeg står ved juryens konklusion, vores system med en jury fungerer, og det skal vi rette os efter, lød det fra præsident Joe Biden.

Her kan du se vicepræsident, Kamala Harris' reaktion:

Sagen vil blive udlagt meget forskelligt, alt efter, hvilke øjne, der kigger på den, siger Steffen Kretz.

Allerede fredag aften kom reaktionerne – og de rangerede rigtigt nok fra glæde og taknemmelig til vrede og forargelse.

- Vi er alle sammen så glade for, at Kyle kan leve sit liv som en fri og uskyldig mand, men i denne situation er der ingen vindere, to mennesker har mistet deres liv, og det glemmer vi aldrig, siger en talsperson for Rittenhousefamilien til Reuters.

Foran retssalen i Kenosha var der også delte meninger:

Helt på den anden fløj er familien til Anthony Huber, som er den ene af de to mænd, som Kyle Rittenhouse skød og dræbte.

- Dagens dom betyder, at der intet ansvar bliver pålagt den person, der har myrdet vores søn. Det sender et uacceptabelt budskab om, at bevæbnede civile kan dukke op i en hvilken som helst by, tilskynde til vold og så bruge den fare, de selv har skabt, til at retfærdiggøre, at de skyder folk ned på gaden, lyder det blandt andet i en udtalelse fra Anthony Hubers forældre, Karen Bloom og John Huber.

En demonstrant holder en plakat op med billeder af de tre mænd, som Kyle Rittenhouse skød den 25. august 2020 i byen Kenosha. Joseph Rosenbaum og Anthony Huber blev dræbt, mens Gaige Grosskreutz blev såret. (Foto: © scott olson, Ritzau Scanpix)

Her kan du læse nogle flere reaktioner på fredagens frikendelse af Kyle Rittenhouse:

Derrick Johnson, præsident for NAACP, en organisation, der arbejder for sortes rettigheder:

- Dommen i Kyle Rittenhousesagen er en påmindelse om den forræderiske rolle, som hvidt overherredømme og privilegier spiller i vores retssystem.

Våbenorganisationen National Rifle Association, NRA:

- En godt reguleret milits, værende en nødvendighed for den frie stats sikkerhed, og folkets ret til at have og bære våben, skal ikke krænkes.

Jumaane Williams, demokratisk politiker:

- Hvor meget er hvide tårer værd i dette land? Tydeligvis mere end sorte liv og dem, der kæmper for dem. Måske tættere på den værdi Amerika tillægger skydevåben, alt afhængigt af hvis hænder de er i.

Madison Cawthorne, republikansk medlem af Repræsentanternes Hus:

- Kyle Rittenhouse er ikke skyldig, venner. Du har retten til at forsvare dig selv. Vær bevæbnet, vær farlig og vær moralsk.

Den amerikanske borgerrettigsorganisation American Civil Liberties Union:

- På trods af Kyle Rittenhouses beslutning om at rejse på tværs af delstatsgrænser, såre en person og dræbe to andre, der protesterer mod politiets nedskydning af Jacob Blake, blev han ikke holdt ansvarlig for sine gerninger. Det er, desværre, ikke overraskende.

Ron Johnson, republikansk senator:

- Jeg tror på, at retfærdigheden er sket fyldest i sagen mod Kyle Rittenhouse. Jeg håber, at alle kan acceptere dommen, forblive rolige og lade lokalsamfundet i Kenosha hele og genopbygge.

Organisationen Black Voters Matter:

- Skuffet, men ikke overrasket. Dette er ikke retfærdighed. Dette er ikke ansvar. Dette er til gengæld Amerika.