Dramaet i Dubais kongefamilie fortsætter: Prinsesse Latifa vil have genåbnet retssag om forsvunden søster

Emiren i Dubai beskyldes for at tilbageholde sine døtre mod deres vilje.

Prinsesse Latifa har selv forsøgt at flygte fra Dubai to gange, dog uden held. Nu anklager hun også sin far, emiren af Dubai, Mohammed bin Rashid al Maktoum, for at holde hende fanget. (Foto: FREE LATIFA CAMPAIGN HANDOUT © Scanpix)

I et land som mange danskere rejser til for at få sol og varme, udspiller der sig et mysterium, der går mange år tilbage. Vi skal til Dubai.

For 18 år siden forsvandt datteren af Dubais emir, Mohammed bin Rashid al Maktoum.

Den dengang 18-årige prinsesse Shamsa fra Dubai flygtede fra sin fars bolig i området Surrey i England. Små to måneder senere blev prinsessen fanget på en gade i Cambridge. Morgenen efter blev hun fløjet til Dubai og er ikke set én eneste gang siden.

Men nu har hendes søster, prinsesse Latifa, sat fokus på sagen igen.

Det britiske politi er nemlig kommet i besiddelse af et brev fra Latifa, som hun skrev i 2019. I brevet beder Latifa de britiske myndigheder om at genoptage søsterens sag.

- Alt, jeg beder jer om, er at se på sagen igen, fordi det kunne sætte hende fri, skriver Latifa i brevet, skriver BBC.

På flugt fra emiren

Prinsesse Shamsa er dog ikke den eneste, der har lidt den skæbne.

I sidste uge gik en video af Shamsas lillesøster, prinsesse Latifa, verden rundt.

Med et ængsteligt blik anklager Latifa sin far for at have taget hende til fange i det hun kalder et 'villafængsel'.

- Alle vinduerne er spærret. Jeg kan ikke åbne ét eneste vindue.

- Der er fem politimænd udenfor og to politikvinder inde i huset. Jeg kan ikke gå udenfor, fortæller Latifa.

Videoen er optaget på en mobil, som Latifa tilsyneladende har formået at få smuglet ind og ud af huset.

Prinsesse Latifa har fortalt, at hun første gang forsøgte at flygte i 2002 i en alder af 16 år, men blev pågrebet kort tid efter. De efterfølgende tre år og fire måneder brugte Latifa efter eget udsagn i fængsel. Det blev ikke Latifas sidste flugtforsøg.

I 2018 havde Latifa planlagt endnu et flugtforsøg ud af Dubai. Hun nåede at være ude af faderens greb i otte dage, før hun blev pågrebet i en båd lige udenfor Indiens kyst.

Men det er ikke kun Shamsa og Latifa, der har forsøgt at flygte væk fra emiren og ud af landet.

Efter 15 års ægteskab flygtede emirens sjette kone, prinsesse Haya. Med sig tog hun parrets to fælles børn og flygtede til Storbritannien, hvor de nu bor alle tre. En flugt, der indtil videre er lykkedes.

  • Her er prinsesse Haya bint Al Hussein, på vej ind i retten i London, efter hun er flygtet fra Dubai med hendes to børn. (Foto: Toby Melville © Scanpix)
  • Prinsesse Haya var en af flere koner til Mohammed bin Rashid al Maktoum. Hun var den kone, der oftest var med til offentlige arrangementer og rejser til udlandet. (Foto: Luke MaCGregor © Scanpix)
1 / 2

Radiotavshed

Efter flugten lagde Mohammed bin Rashid al Maktoum sag an mod prinsesse Haya for at få deres to fællesbørn tilbage til Dubai. Men det gik ikke. Dommeren troede i stedet på prinsessens historie om trusler og intimidering, og børnene blev i Storbritannien.

I samme ombæring, som prinsesse Hayas sag blev behandlet, blev der lavet et dokument om de to søstre Latifa og Shamsa. Dommeren slog i det dokument fast, at kvindernes far, emir Mohammed bin Rashid al Maktoum, med al sandsynlighed var skyld i bortførelsen og den tvungne tilbagerejse til Dubai.

Men det har hverken fået regeringen eller Mohammed bin Rashid al Maktoum til at reagere.

De har forholdt sig forholdsvist tavse, mens kritikken er haglet ned over dem.

Mohammed bin Rashid al Maktoum er vicepræsident i De Forenede Arabiske Emirater, og hersker i Dubai. (Foto: FARES GHAITH © Scanpix)

I december 2018 brød de dog kort radiotavsheden, da regeringen fortalte, at Latifa og hendes søster Shamsa var værdsat af familien. Derudover fortalte de, at 'Latifa nu var i sikkerhed i Dubai, og at hun fejrede sin fødselsdag i fred i privaten'.

Kritik af de britiske myndigheder

Efter Shamsas pludselige forsvinden i år 2000 igangsatte de britiske myndigheder en efterforskning for at finde prinsessen. Men det varede dog ikke længe, før efterforskningen var afsluttet.

- Det her er en sag, der også sætter de britiske myndigheder i søgelyset. For i perioden efter Shamsa forsvandt, har flere spekuleret i, om sagen for hurtigt blev lagt på hylden, fordi emiren af Dubai er en magtfuld mand, forklarer DR's korrespondent i Mellemøsten, Michael S. Lund.

En af grundende til, at sagen blev lagt på hylden, var, at efterforskerne blev nægtet adgang, da de prøvede at komme ind i Dubai. Derfor kunne de hverken tale med sagens anklagede eller de to døtre.

Det britiske politi har oplyst, at Latifas brev vil blive set på som en del af sagen.

- Latifas brev vil blive set på som en del af den løbende gennemgang af sagen. Det her er en meget kompleks og alvorlig sag. Derfor er der detaljer i sagen, som ville være upassende at diskutere offentligt, skriver politiet i Cambridge til BBC.

Internationalt pres

Situtationen har fået flere af verdens ledere til at vende blikket mod Dubai.

Efter videoerne fra prinsesse Latifas fangenskab gik verden rundt i sidste uge, har det fået FN til at reagere. De har bedt De Forende Arabiske Emirater om bevis på, at Latifa er i live.

Og efter offentliggørelsen af Latifas brev om søsterens situation er presset kun blevet endnu større, siger Michael S. Lund.

Trods det øgede pres tvivler han dog på, hvor store konsekvenser det vil have for Mohammed bin Rashid al Maktoum.

- Det er en klar konsekvens, at det sætter ham i et dårligt lys. Al Maktoum er en mand, der plejede at besøge den britiske dronning til hestevæddeløb, og det er slut nu. Og hvis han dukker op til begivenheder i Vesten eller giver interview til vestlige medier, vil han blive mødt af en byge af kritiske spørgsmål, siger Michael S. Lund.

'Jeg tvivler på, at de bliver løsladt'

Men spørger man Mellemøstkorrespondent Michael S. Lund, ser fremtiden ikke lys ud for de to prinsesser.

- Selv hvis briterne genåbner sagen, har de meget snævre rammer. De vil højst sandsynligt løbe ind i samme problem som sidst. Nemlig at de ikke kan få lov at rejse ind i Dubai for at forhøre Latifa og Shamsa.

Trods den øgede negative medieomtale af emiren tvivler Michael S. Lund på, om det er nok til, at Latifa og Shamsa kan få lov at rejse ud af Dubai.

- Det er en mand, der værner meget om sit omdømme og sin familie. Det ville være rigtig skidt for ham, hvis en af hans døtre pludselig fik muligheden for at rejse ud og for rullende kameraer fortælle, hvad det er, hun har været udsat for. Det ville smadre hans omdømme endnu mere, end det er i forvejen, siger Michael S. Lund.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk