Dramatisk højreskred ved valg i Wien

Den yderste højrefløj fordobler sin opbakning ved kommunalvalget i den østrigske hovedstad, Wien. Den socialdemokratiske borgmester fortsætter dog.

Wiens socialdemokratiske borgmester Michael Häupl kan trods valgnederlag formentlig blive på posten. (Foto: © Leonhard Föger, Scanpix)

Den yderste højrefløj i østrigsk politik står til stor fremgang ved søndagens kommunalvalg i Wien. Frihedspartiet, der er stærk imod indvandring, ser ud til at få mellem 23 og 26 procent af stemmerne.

Den siddende socialdemokratiske borgmester, Michael Häupl, ser dog ud til at kunne fortsætte på posten, selv om hans parti står til at miste sit absolutte flertal i byrådet.

Socialdemokraterne står til mellem 42 og 46 procent af stemmerne, viser en valgstedsmåling gennemført at tv-stationen ORF kort efter, at valgstederne lukkede klokken 18.00.

Frihedspartiet går frem

Michael Häupl har været borgmester siden 1994, og vil tabe cirka syv procent af stemmerne i forhold til kommunalvalget i Wien i 2005.

Frihedspartiet går derimod frem med cirka 10 procentpoint i forhold til valget for fem år siden.

Mister socialdemokraterne flertallet ventes partiet at tage kontakt med Det Konservative Folkeparti for at danne en koalition.

Frihedspartiets og dets leder i Wien, Heinz-Christian Strache, har ført valgkamp mod integration og modstand mod muslimer som hovedemne.

Holder valgstedsmålingen har Frihedspartiet genvundet sin styrke fra slutningen af 1990'erne, hvor partiet også havde cirka en fjerdedel af stemmerne.