Dramatisk valg: Oppositionen vinder præsidentposten i Maldiverne

Lørdag blev Mohamed Solihs kontorer ransaget. Søndag står han til at vinde præsidentvalget i Maldiverne.

Oppositionens præsidentkandidat, Ibrahim Mohamed Solih, ser ud til at blive ny præsident i Maldiverne. (Foto: Ashwa Faheem © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Oppositionens kontorer er blevet ransaget, og anklager om valgsvindel har fløjet mod Maldivernes præsident, Abdulla Yameen. Men hvis formålet har været at dukke oppositionen ved søndagens valg, er det ikke lykkes.

De officielle resultater fra valget, som er frigivet her til aften, viser, at oppositionen står til en overraskende sejr.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Oppositionens præsidentkandidat, Mohamed Solih, erklærer ifølge nyhedsbureauet Reuters sig selv som sejrherre. Ifølge Solih fører han med 16 procentpoint med 92 procent af stemmerne talt op.

- Jeg opfordrer Yameen til at respektere folkets vilje og gennemføre en fredelig og let overdragelse af magten, siger Solih ifølge AFP.

- Budskabet er tydeligt og klart. Folket ønsker retfærdighed og stabilitet. Vi vil sikre, at folk drages til ansvar.

Ifølge AFP fører Solih med 34.000 stemmer. Der mangler at blive talt 27.000.

Regeringen har ifølge Reuters inviteret valgobservatører fra USA og EU. Begge har sagt nej tak med begrundelsen, at de frygter at blive brugt til at legitimere et unfair valg.

Dramatisk optakt

Optakten til valget er da heller ikke forløbet uden dramatik. Lørdag blev Mohamed Solihs kontorer ransaget. Tidligere under Yameens styre er to tidligere præsidenter, der var kritiske overfor ham, blevet fængslet.

Den ene var hans halvbror Maumoon Abdul Gayoom.

Derudover har en tidligere vicepræsident, to højesteretsdommere og to forsvarsministre lidt samme skæbne.

Uroen op til valget har ikke afholdt indbyggerne i østaten fra at stemme. Stemmestederne var åbne flere timer længere end planlagt, så alle kunne nå at stemme.

Maldiverne har haft demokrati siden 2008. Søndagens valg er tredje gang, indbyggerne har mere end en kandidat at vælge mellem.

/ritzau/

Facebook
Twitter