Tyrkisk drone er Ukraines nye trumfkort mod Rusland - og den har fået sin egen slagsang

Videoer viser, at dronen Bayraktar TB2 med succes har ødelagt russiske kampvogne og missilsystemer.

Dronen Bayraktar TB2 er en vigtig del af informationskrigen, som lige nu finder sted på sociale medier, mener Andreas Graae, der er forsker ved Forsvarsakademiet. (Foto: (Grafik) Morten Fogde Christensen © DR)

Et ord er for alvor blevet en del af ukrainernes bevidsthed, siden Rusland invaderede landet for lidt over to uger siden. Det er ordet Bayraktar.

Bayraktar TB2 er nemlig navnet på en tyrkisk-fremstillet drone, som ifølge de ukrainske styrker har vist sig særdeles succesfuld i kampene mod Rusland.

På sociale medier, som eksempelvis Twitter, florerer der videoer, som viser, at dronen Bayraktar TB2 med succes ødelægger kampvogne og missilsystemer, der angiveligt skulle være russiske.

Blandt andet en video på Twitter fra de ukrainske styrker, som viser en sort-hvid optagelse af dronen, som angiveligt rammer et russisk jord-til-luft-missilsystem.

Her ses et screenshot af en video, som Ukraines militær offentliggjorde den 9. marts. Her påstår Ukraine, at en Bayraktar-drone ødelægger et russisk missilsystem. Det er ikke offentliggjort, hvornår og hvor det påståede nedslag skulle have fundet sted. (Foto: Cover Images © Scanpix)

Videoen, der er blevet set 3,2 millioner gange, bliver ledsaget af teksten: "Hav frygt, fjender! Der vil ingen fred være for jer på vores jord", skriver mediet Time.

DR Nyheder har ikke kunnet verificere videoernes ægthed.

Populær på sociale medier

Optagelser af Bayraktar-dronernes succes er fra ukrainsk side blevet brugt flittigt på sociale medier, og det har fået dronerne til at stige voldsomt i popularitet blandt ukrainerne.

Blandt andet skriver den ukrainske journalist Illia Ponomarenko følgende på Twitter:

- Bayraktar-dronerne er hver en dollar værd, som vi (Ukraine) har brugt på dem. Jeg er overrasket over, at folk i Ukraine ikke allerede er begyndt at navngive deres nyfødte Bayraktar.

Også i Kyiv Zoo er man vild med Bayraktar-dronerne. Faktisk så meget, at den zoologiske have har besluttet at navngive en nyfødt lemur Bayraktar efter den tyrkisk-udviklede drone, som bliver brugt af det ukrainske militær.

Og ikke mindst har dronen fået sin helt egen slagsang, som også har gået sin sejrsgang på sociale medier.

Her kan man også se videoer af folkemængder, højst sandsynligt ukrainere, der skråler med på slagsangen, som hylder dronen.

Andreas Graae, der er adjunkt ved Forsvarsakademiet, hvor han forsker i droner, kunstig intelligens og militærteknologi, har også lagt mærke til Bayraktar-dronens popularitet i Ukraine.

Han mener, at dronen allerede har haft stor betydning, specielt på sociale medier, hvor informationskrigen, som han kalder den, finder sted.

- På sociale medier gør dronerne en forskel. I hvert fald i forhold til kampmoralen, når Ukraine viser, at de har denne nye teknologi.

- Bayraktar-dronen er en visuel maskine, som giver nogle billeder, folk kan forholde sig til. Den viser, at man kan bombe fjenden, uden at den kan gøre noget. Det har vi set flere eksempler på nu, siger han.

Kan holde sig i luften i mere end 24 timer

Dronen Bayraktar TB2 fremstilles af den tyrkiske våbenvirksomhed Baykar Technologies og er en såkaldt langtrækkende drone, som kan holde sig i luften i over et døgn.

Bayraktar-dronen er med sine 12 meter i vingefang meget langt fra de små hobby-droner, som flere herhjemme allerede hyppigt har i luften på solrige dage.

Dronen kan både bruges til at indhente efterretninger via overvågning, men den kan også udstyres med fire laserguidede missiler, som kan bruges til at eliminere mål fra en relativ lang distance på omkring 20 kilometer.

Ifølge Mads Korsager, der er DR's forsvarsanalytiker, er Bayraktar-dronen en nem måde at bekæmpe kampvogne og panser på.

- Førhen krævede det soldater, der skulle helt tæt på for at tage dem ud af spillet med panserværnsraketter, som Danmark blandt andet har sendt til Ukraine.

- Nu har man lige pludseligt noget grej, hvor man kan sidde på tryg afstand uden at sætte egne menneskeliv på spil og angribe og nedkæmpe militære mål - hvad enten det er kampvogne, konvojer eller køretøjer, siger han.

Bayraktar TB2 er en såkaldt langtrækkende drone, som kan holde sig i luften i over et døgn. Den kan udstyres med fire laserguidede missiler, som kan bruges til at eliminere mål fra en relativ lang distance på omkring 20 kilometer. (Foto: Birol Bebek © Scanpix)

Lige som Andreas Graae mener Mads Korsager, at Bayraktar-dronen har vist sig som vigtigt redskab for Ukraine i propaganda-øjemed, hvor den nærmest er blevet "mytisk".

Men omvendt er det svært at vurdere, hvor kampafgørende den er militært.

- For det første er det svært at gennemskue præcis hvor mange mål, den har nedkæmpet. For det andet er det svært at vurdere, fordi vi ikke ser særligt meget til de ukrainske tab. Vi ved ikke, om der bag hvert nedkæmpet russisk kampvogn tabes to ukrainske køretøjer, eller om de reelt lider færre tab, som ukrainerne selv hævder.

- Man siger, at sandheden er det første offer i en krig, så det er vanskeligt at tolke noget ud fra videoerne alene. Men jeg tror godt, at man kan konkludere, at den her krig ikke går helt så godt, som Rusland havde planlagt, siger Mads Korsager.

Er tidligere blevet brugt i konflikter

Det er ikke første gang, at Bayraktar-droner bliver brugt i krigs- og konfliktzoner, som den vi lige nu ser i Ukraine.

Her ses Bayraktar TB2 under en militærparade sidste år i Ukraines hovedstad Kyiv, der fejrede 30-året for Ukraines uafhængighed. (Foto: Ukrinform/Shutterstock © Scanpix)

- De er blevet brugt i Nakorno-Karabakh-konflikten, hvor Tyrkiet leverede droner til Aserbajdsjan, hvor man så et lignende scenarie med russisk-producerede luftforsvarssystemer, som Armenien brugte, der gik op i røg.

- Tyrkiet har også selv brugt dronerne i Syrien mod Assads styrker, og de er blevet brugt i Libyen, hvor de også gjorde en væsentlig forskel, fortæller Andreas Graae.

En anden årsag til at de tyrkisk-fremstillede droner er blevet en succes, er prisen.

De er nemlig væsentligt billigere end andre droner, som kan nogenlunde det samme, siger Andreas Graae.

- De er langt billigere end kampvogne, men de er også en hel del billigere end lignende typer droner. Når vi snakker langtrækkende droner, sammenligner man tit med de amerikanske Reaper-droner, og de koster nærmest ti gange så meget som Bayraktar-dronerne.

Ifølge Andreas Graae koster en Bayraktar-drone mellem en til to millioner dollar, hvilket svarer til cirka 13,6 millioner kroner.