Droner forstyrrer brandslukning i Norge

Droner fra nysgerrige fotografer generer brandsluknings-helikoptere i Norge.

Det norske brandvæsen kæmper ikke alene mod flammerne i Lærdal - de kæmper også mod små dronefly, der generer deres brandsluknings-helikoptere. (Foto: © Jan Chr. Gjerving/NRK, NRK/DR)

Det norske brandvæsen har mødt en uventet udfordring i kampen mod flammerne i bygden Lærdal, hvor en stor brand fortsat hærger.

Små fjernstyrede dronefly, der svæver over branden for at tage billeder, generer nemlig brandsluknings-helikoptere, der forsøger at få bugt med flammerne.

- Helikopterne, som er indsat, bliver forstyrret af droner. Hvis nogen bruger droner, så må de få dem væk derfra. Der kan opstå farlige situationer, og de kan udgøre en fare for helikopterne, siger Nils Erik Eggen, der er pressevagt ved Sogn og Fjordane Politi til den norske avis VG.

Fotografer med droner

Brugen af de små fjernstyrede fotofly er eksploderet i de senere år, efter at priserne er faldet til et niveau, hvor flere kan være med.

Dronerne er især blevet populære blandt fotografer, der bruger dem som en forlænget arm i luften.

Politiet opfordrer alle fotografer og andre til at lade deres droner blive på jorden.

- Det er vigtigt for os at få ud, at hvis nogle bruger droner, må de væk fra området. Der kan opstå farlige situationer, og det kan udgøre en fare for helikopterne, siger Erik Eggen til VG.

Flyveforbud på vej

Politiet forsøger nu at få udstedt et flyveforbud i luftrummet over branden.

Den norske avis VG er blandt dem, der har sendt en drone op for at videofilme branden. Ifølge avisen skete det dog inden, helikopterne gik i luften.

De seneste meldinger lyder på, at mindst 30 beboelseshuse er brændt ned. Mindst 52 personer har været indlagt, og flere hundrede er evakueret fra området.

Ingen personer er savnet i forbindelse med branden.