Droner og frivillige sundhedsarbejdere vinder kampen mod malaria

Mens mange fattige lande har svært ved at vinde over de dødbringende myg, har Rwanda knækket kurven med det laveste antal døde af malaria nogensinde.

(Foto: Torben Kjærsgaard Madsen © DR)

Libérate Mukangamijie står i døråbningen til sit lille hus i landsbyen Ruduha i det østlige Rwanda. Hun tager glad imod landsbyens såkaldte sundhedsfrivillig, for hun har vendt op og ned på hendes liv.

- Tidligere kunne vi i min familie have malariaudbrud flere gange om måneden, nu har ingen været syge i otte måneder, fortæller hun.

Sundhedsfrivillig Thérése Twangiramariya træder ind i det lille hus for at inspicere myggenet og sikrer sig, at der ikke står opsamlet vand i åbne kar nogen steder.

Som landsbyens frivillige sundhedshjælper har hun fået et kort, men meget effektivt kursus i bekæmpelse af malaria. Hun sikrer, at alle har intakte myggenet, at huse bliver sprøjtet to gange om året, og så har hun en lille papæske med nogle få, men meget vigtige remedier.

En priktest til at afgøre, om folk har malaria, et lille prik i fingeren og svaret få minutter senere. Er patienten positiv, så udleveres en af fire forskellige pakninger med malaria medicin. En til de mindste, lidt større børn, tidlige teenagere og voksne.

En femårig pige bliver tjekket for Malaria af sundhedsfrivillig Thérése Twangiramariya (t.v.) i en landsby i Malaria. (Foto: Torben Kjærsgaard Madsen © DR)

Nøglen til succes

Det virker måske banalt, men det virker.

Nu skal syge ikke længere bevæge sig til hospitalet, hvis de har mistanke om malaria, men kan gå de få meter hen til landsbyens sundhedshjælper.

Det virker måske underligt i en dansk sammenhæng, at man ikke vil tage på hospitalet, hvis man tror, man har malaria, men bor du på landet i for eksempel Rwanda, så kan der være en lang, besværlig og ikke mindst dyr vej til et hospital, og det holder mange væk fra behandling.

- Tidligere ville folk først komme på hospitalet, når de var rigtig syge og svære at behandle, og dermed også have større risiko for at dø. Nu bliver 60 procent af alle malariatilfælde behandlet lokalt, og vi ser færre af de alvorlige forløb, og det betyder, at 70 procent af hospitalsindlæggelserne er væk, fortæller Aimable Mbituyumuremyi, lægen med ansvar for Rwandas malariaprogram.

Aimable Mbituyumuremyi, ansvarlig for Rwandas malariaprogram. (Foto: Torben Kjærgaard Madsen © DR Nyheder)

For fem år siden oplevede Rwanda de højeste smittetal og flest døde på grund af malaria nogensinde. Det blev starten på en imponerende kampagne, hvor tusindvis af frivillige blev en naturlig del af malariabekæmpelse. I år 2020 var antallet af døde reduceret til blot 148.

- Det skyldes i meget høj grad de 30.000 sundhedsfrivillige, vi nu har i Rwanda, at vi har været i stand til at nedbringe antallet af malariadødsfald så markant, lyder det fra manden, som Rwandas regering har sat i spidsen for bekæmpelsen, Dr. Aimable Mbituyumuremyi.

Flere end 400.000 dør årligt af malaria

Fra år 2000-2015 var verdens malariaplagede lande inde i en rigtig god udvikling. Antallet af smittede faldt med 29 procent og antallet af døde med hele 60 procent. Men siden er det stagneret.

De sidste fem år er antallet af smittede ”kun” faldet med yderligere to procent, og WHO anslår, at mere end 400.000 mistede livet til malaria i 2020. Langt de fleste i Afrika.

Der arbejdes på flere vacciner, og en række lande er i gang med større forsøg. På trods af nye lovende resultater, så bliver det formentlig ikke foreløbig, at en effektiv malariavaccine kan udrulles. Imens er forebyggelsen mange steder ved at gå i stå.

- Vi er meget bekymrede over udviklingen, og vi er nødt til at gøre det meget bedre. Lige nu kommer 70 procent af økonomien til bekæmpelse af malaria fra udefrakommende. Afrikanske regeringer må gøre mere. Vi kan ikke leve med, at så mange dør af malaria. 67 procent af alle dem, der dør, er børn. Det er ikke godt nok, og vi kan forebygge alle dødsfald, lyder det fra Dr. Akpaka Kalu, der sidder i WHO Afrikas hovedkvarter i Congo, som en af organisationens førende eksperter.

- Jeg er selv et malariaoffer, og jeg tænker malaria alle mine vågne timer. Jeg tror på, at vi kan få et Afrika uden malaria, men vi må have en helt anden tilgang, end vi har nu, og der går Rwanda forrest. Stor applaus til dem.

Droner sat ind i kampen

I Rwanda går man nu skridtet videre.

Det seneste år har man gennemført nogle store forsøg med at sprøjte vådområder med droner, og det har været en kæmpe succes.

- Vi har sprøjtet udvalgte områder (med insektmiddel, -red.) hver anden uge, og det har givet et fald i malariatilfælde på hele 90 procent, siger en storsmilende Eric Rutayisire fra dronefirmaet Charis.

Lige nu er det regntid i Rwanda, men så snart den er forbi, udvides forsøgene til hele landet. Og direktøren i det lille dronefirma har svært ved at skjule begejstringen.

- Da jeg var barn, var jeg hele tiden syg af malaria. Jeg ville måske være fraværende fra skole i én ud af tre måneder, så det er en stor glæde at være med til at bekæmpe malaria, for vi ved alt for godt, hvad man går igennem, når man er syg med malaria.

En dronepilot styrer en drone igennem et vådområde i Rwanda. (Foto: Torben Kjærgaard Madsen © DR Nyheder)

For Libérate Mukangamijie, den unge mor, der i otte måneder har formået at holde den farlige myg fra familien, betyder det, udover en markant forbedret sundhed hos især børnene, at familien også har en bedre økonomi.

- Jeg blev meget fattig, da mine børn var syge hele tiden og skulle passes. Min mand var også tit syg, så han kunne ikke arbejde, og jeg var nødt til at gå i marken alene, derfor tjente vi ikke ret meget.

Facebook
Twitter