Dronning Elizabeth, koncert og nedbarberet møde skal forhindre Nato-skænderier

I dag starter fejringen af Natos 70-års fødselsdag i London.

Den britiske dronning Elizabeth er værtinde for Nato-fejringens første del. (Foto: Toby Melville © Scanpix)

Hvad gør man, når man for alt i verden vil undgå, at ens festlige komsammen ender i verbale slagsmål, hårde beskyldninger og sure miner?

Man gør alt for, at gæsterne er i et godt humør, når de ankommer. Og så sørger man for, at festen bliver så kort som mulig.

Det er i hvert fald den strategi, man har benyttet sig af, når stats- og regeringscheferne fra Natos 29 medlemslande i dag og i morgen mødes i London.

Her skal de blandt andet fejre, at det er 70 år siden, at forsvarsalliancen blev stiftet. Men optakten har været alt andet end gnidningsfri.

'Hjernedød' og 'udfordret'

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har flere gange kritiseret de andre medlemslande for ikke at betale nok til Nato og sået tvivl om sin opbakning til alliancen.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, har betegnet forsvarsalliancen som "hjernedød". Og den tyrkiske præsident, Recep Erdogan, valgte i oktober at sende sine tropper ind i den nordlige del af Syrien uden først at konsultere de andre medlemslande.

Danmarks statsminister, Mette Frederiksen (S), har beskrevet situationen i Nato som "udfordret". Og derfor er der nerver på, når fejringen her til eftermiddag bliver skudt i gang i den britiske hovedstad, forklarer DR’s EU-korrespondent, Ole Ryborg.

- Som til enhver stor familiefødselsdag, hvor man ved, at der kan opstå rigtig meget ballade, har Nato forsøgt at organisere sig ud af det, siger han.

Ingen skændes ved dronningen

Den britiske regering, der afholder mødet, har af den grund valgt at lægge ud med et særligt kort, nemlig en reception på Buckingham Palace med den britiske dronning Elizabeth som værtinde.

- Der er ingen, der begynder at skændes, når man står med et lille glas der, siger Ole Ryborg.

Efter receptionen, der er sat til at vare to timer, kører stats- og regeringscheferne direkte videre til Downing Street 10, hvor den britiske premierminister, Boris Johnson, holder til.

- Her fortsætter de med buffet og lidt ekstra i glasset. Men den reception er sat til at stoppe klokken 21.00, så der kommer ikke til at være noget formelt møde rundt om et forhandlingsbord i dag, siger Ole Ryborg.

Det gør der til gengæld i morgen formiddag, hvor stats- og regeringscheferne mødes på et luksusresort i forstaden Watford.

Men de lægger ud med én times musikalsk underholdning, og dernæst er der kun sat tre timer af til det reelle møde, hvor emner som forsvarsindsatsen i rummet, byrdedelingen og Kinas militærmæssige indflydelse i verden vil blive vendt.

- Men enhver af de allierede kan komme med den vinkel, der er vigtig for dem, og det er her, man kan risikere skænderier, fortæller Ole Ryborg om mødet.

Forsøger at holde fokus på det gode

Fra Natos side har man på forhånd forsøgt at forhindre de største skænderier ved blandt andet at offentliggøre nye tal, der viser, at Canada og de europæiske lande bruger mange flere penge på forsvar end tidligere. Det håber man kan berolige den amerikanske præsident.

Her kan du høre, hvorfor Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, mener, at de europæiske lande skal bruge flere penge på forsvar:

Derudover har den tyske regering foreslået, at man på et lavere niveau end stats- og regeringschefniveau skal begynde at diskutere den politiske strategi for Nato. Det sker for at komme den franske præsident i møde.

- Der er blevet gjort meget for at have fokus på det gode – og prøve at tie problemerne ihjel. Man må ikke glemme, at udfordringen for Nato er politisk. Selve militærmaskineriet fungerer faktisk bedre end nogensinde i de 70 år, som Nato har eksisteret, siger Ole Ryborg.

Derudover er der næste år valg i USA. Og hvis der er noget, ingen Nato-leder ønsker, så er det, at spørgsmålet om det amerikanske engament i forsvarsalliancen skal blive et tema i valgkampen.

- Derfor gør man i første omgang meget for at sikre, at uenighederne ikke vokser, så det ikke bliver et valgkampstema. Og så må Nato-landene se, hvordan situationen ser ud, når valget er overstået, siger Ole Ryborg.

Flagene fra Natos medlemslande hænger på The Mall, der leder op til Buckingham Palace. (Foto: Facundo Arrizabalaga © Scanpix)