Dronning Margrethe og kronprinsparret deltager til royal begravelse i Storbritannien. Her er planen for, hvad der skal ske

Flere statsoverhoveder forventes at deltage mandag, når dronning Elizabeth skal begraves.

Dronning Elizabeths kiste ankommer i dag til London. Her vil den blive kørt til Buckingham Palace. (Foto: Christopher Furlong © Ritzau Scanpix)

Dronning Margrethe, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary er blandt dem, der skal deltage, når dronning Elizabeth mandag skal begraves i London.

Det fortalte det danske kongehus tirsdag.

Da den britiske dronning døde 8. september, beskrev dronning Margrethe dronning Elizabeth som "meget vigtig" for hende og resten af den danske kongefamilie. Det skete i et kondolencebrev til dronning Elizabeths søn, kong Charles.

Udover den danske kongefamilie forventes tusindvis af briter mandag at møde op i området omkring Buckingham Palace og Westminster Abbey, hvor begravelsesceremonien vil begynde. I selve kirken vil flere statsledere deltage i statsbegravelsen af den monark, der har siddet længst på den britiske trone.

Selvom alle detaljer om begravelsen af dronning Elizabeth endnu ikke er offentliggjort, så får du her et overblik over, hvad der indtil videre er røbet, der skal ske.

Fra Westminster Hall til Westminster Abbey

Dronning Elizabeths kiste vil fra onsdag eftermiddag og frem til mandag morgen befinde sig i Westminster Hall, som er den ældste del af den britiske parlamentsbygning. Her kan briterne komme ind og besøge kisten.

Mandag morgen vil kisten blive flyttet til Westminster Abbey, der befinder sig på den modsatte side af gaden. Her vil statsbegravelsen ifølge det britiske kongehus finde sted klokken 12, dansk tid.

Mandag morgen bliver dronning Elizabeths kiste først til Westminster Abbey. Det vil være soldater fra den britiske flåde, der vil føre hendes kiste til kirken. (Foto: Grafik: Natalie Nystad © DR)

Ifølge BBC er det ellers en sjældenhed for en monark, at selve ceremonien bliver holdt i Westminster Abbey. Det fandt senest sted i det 18. århundrede. Ceremonien for dronning Elizabeths mor, der ikke var regent, blev i øvrigt holdt i Westminster Abbey.

Hvem forventes at deltage

Ud over den britiske royale familie og politikere fra Storbritannien forventes flere statsoverhoveder fra hele verden at deltage. Dronning Margrethe, Mary og Frederik har allerede meldt deres ankomst. Ifølge den britiske avis The Mirror forventes det også, at repræsentanter fra det svenske, spanske og belgiske kongehus vil deltage.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, og hans kone, Jill Biden, vil også deltage, skriver Reuters. Ifølge mediet Politico forlyder det, at statsoverhoveder ikke må ankomme i egne transportmidler som helikopter eller egne biler. I stedet skal de ankomme samlet i busser fra det vestlige London.

Den amerikanske præsident og hans kone besøgte i 2021 den britiske monark. (Foto: TOLGA AKMEN © Ritzau Scanpix)

Bob Broadhurst, der både har stået for sikkerheden under prins William og prinsesse Catherines bryllup i 2011 og de olympiske lege i London i 2012, siger ifølge The Guardian, at begravelsen bliver den største sikkerhedsmæssige udfordring for de britiske myndigheder nogensinde.

Det skyldes blandt andet, at det britiske kongehus ønsker, at begravelsen skal kunne følges tæt af det britiske folk. Desuden kan begivenheden også blive et mål for terrorisme. Både selve ceremonien og statsoverhovederne, men også på grund af de mange civile, der forventes at befinde sig i Londons gader.

Kisten forlader London og flyttes til Windsor

Efter statsbegravelsen i Westminster bliver kisten kørt fra det indre London og ud på Windsor Castle, som også var residens for dronningen. Ruten på omkring 40 kilometer vil gå via Wellington Arch, der ligger bag Buckingham Palace.

Selve begravelsen vil finde sted i St George Chapel ved Windsor Castle. Slottet ligger vest for London. (Foto: adrian dennis © Ritzau Scanpix)

Ude ved Windsor Castle vil dronning Elizabeth blive stedt til hvile. Det vil ske i St George Chapel, hvor dronningens mand, prins Philip, blandt andre også er begravet.

Windsor Castle har været kongelig bopæl i snart 1.000 år og har været beboet af 40 monarker, skriver BBC.

Du kan følge begravelsen på DR1 og på DRTV fra mandag morgen klokken 9.