Dronningen: Danske krigssejlere blev ufortjent glemt

Dannebrog vajer for første gang i Normandiet til D-dags-ceremoni. Helte må ikke glemmes igen, siger dronningen

Dronning Margrethe deltager i markeringen af 70-årsdagen for D-dag sammen med 18 andre statsoverhoveder. Blandt andre Barack Obama, Vladimir Putin, Fransois Hollande, Dronning Elizabeth og Angela Merkel. (Foto: © GUILLAUME SOUVANT, Scanpix)

Det er ikke kun modstandsfolk i Danmark, som gjorde en indsats for at bekæmpe tyskerne under Anden Verdenskrig. De danske søfolk, som fragtede ammunition for de allierede, bidrog også. Det anerkendes internationalt for første gang fredag på 70-året for D-dag.

I en himmelblå kjole lagde dronning Margrethe fredag en krans på et monument for danske krigssejlere, der deltog i verdens største militære operation, Operation Overlord, som kendes bedst som D-dag.

- Danske søfolk var den befolkningsgruppe, der led de største tab under krigen. Under og efter krigen blev de danske krigssejleres indsats imidlertid næsten glemt. Ufortjent.

- Og vi må lære af det i fremtiden - lære at anerkende vore helte, inden det er for sent. Det er takket være krigssejlerne, at vi står her i dag. Derfor vajer dannebrog over invasionsstrandene.

Sådan siger dronningen til en dansk ceremoni på Utah Beach Museum i Normandiet, hvor en ny udstilling er åbnet, som fortæller krigssejlernes historie.

Mere end tusinde mistede livet

800 søfolk deltog på D-dag, hvor de allierede gik i land på Normandiets strande for at overmande Hitlers armé. 6300 danske krigssejlere sejlede under Anden Verdenskrig, og 1087 af dem kom aldrig hjem igen.

Også forsvarsminister Nicolai Wammen deltog i ceremonien og sagde som dronningen, at vores frihed skyldes krigssejlernes mod.

- De satte deres liv på spil og over 1000 af dem gav deres liv og ofrede deres drømme for, at vi kunne få vores frihed, siger han.

At der skulle gå 70 år før det bliver anerkendt, kan han ikke gøre meget ved, siger han.

- Men i dag har vi klart markeret en tak og en respekt for den kæmpe indsats krigssejlerne udøvede for Danmark, siger han.

Udenfor museet ventede mængder af mennesker med dannebrogsflag samt en flok danskere udklædt i uniformer fra krigstiden.

- Nogle af os har kørt herned i biler fra 1942. Vi er her for at mindes dem, der har betalt prisen for at vi har frihed. Og så for at få det vingesus af historie.

- Det er en stor ære at møde de danske veteraner. Det de gjorde den gang, det får en tåre frem i øjnene, det må jeg da erkende, siger John Blok Kristiansen.

/ritzau/